(Foto: Pixabay)

Leidse oproep aan regering: stop investering in restwarmtepijp

De voorzitters van wijkvereniging Houtkwartier en burgerinitiatief Tegengas in de Merenwijk hebben de regering opgeroepen te stoppen met het investeren van belastinggeld in WarmtelinQ. Deze pijpleiding wordt aangelegd om restwarmte uit de Rotterdamse haven te vervoeren. Daarmee zouden huizen en bedrijven in onder meer Leiden kunnen worden verwarmd.

In hun brief aan energieminister Rob Jetten benadrukken zij dat de warmte van WarmtelinQ geproduceerd wordt met fossiele brandstoffen, terwijl het kabinet nu juist zegt het gebruik daarvan te willen afbouwen. Ze wijzen er ook op dat de restwarmte van WarmtelinQ maar een deel van de warmtebehoefte van Leiden kan dekken en dat er allerlei aanvullende voorzieningen nodig zijn.


Veslaggever Louis Smit in gesprek met Wim Scholten, voorzitter van wijkvereniging Houtkwartier, over de oproep aan minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie om te stoppen met het investeren van belastinggeld in WaterlinQ.

“Er zullen zogenoemde pieklastcentrales, draaiend op aardgas, moeten worden gebouwd om te voorzien in de warmte die nodig is boven de basislast. Zonder aanvullende maatregelen zal WarmtelinqQ ons niet helpen om huizen en gebouwen los te koppelen van het aardgas”, aldus de oproep, die ook ondertekend is door hoogleraren in milieuwetenschappen, biofysica, volkshuisvesting en innovatie. De briefschrijvers waarschuwen dat potentiele financiers van de inzet van lokale, hernieuwbare bronnen terughoudend zijn ‘zolang de op staatskosten gefinancierde pijpleiding in de lucht hangt’.

Webinar
Intussen organiseert Gasunie, die de WarmtelinQ aanlegt, op 22 mei een webinar over de voortgang. In haar aankondiging daarvan spreekt de gemeente Voorschoten van een alternatief voor verwarmen met aardgas. “Omdat de restwarmte uit de haven van Rotterdam anders ongebruikt zou blijven, is WarmtelinQ een duurzame manier van verwarmen die de CO2-uitstoot vermindert”, zo meent Voorschoten. “Begin 2022 is Gasunie gestart met de aanleg. Naar verwachting kan medio 2027 de eerste warmte aan Leiden en omliggende gemeenten worden geleverd.”

Duurzaamheid Economie Interview Leiden Maatschappij Politiek Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×