(Foto: Sleutelstad)

Leiden lekt gegevens over schulden via foute brieven

Afgelopen week heeft in het team Eerste Hulp Bij Geldzorgen (EHBG) van de gemeente Leiden een datalek plaatsgevonden. Dat schrijft wethouder Jermoumi in een brief aan de Leidse gemeenteraad.

Vanuit de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening zijn ‘vaste lasten partners’ verplicht om maandelijks betalingsachterstanden aan de gemeente Leiden door te geven. Die kan zo sneller in actie komen en mensen hulp bieden als er problemen zijn bij het betalen van de huur, energie, water en de ziektekostenverzekering. Zo wordt bijvoorbeeld huisuitzetting voorkomen.

Het team EHBG stuurt inwoners met betalingsachterstanden maandelijks een brief waarin staat wat iemand kan doen om een oplossing te vinden voor de achterstand. De gemeente gaat in zo’n geval bijvoorbeeld op huisbezoek of neemt telefonisch contact op. Ook kunnen mensen met dit soort schulden zelf contact opnemen met het team.

Eind april is door de gemeente een fout gemaakt bij het versturen van de brieven. Daardoor kregen 92 inwoners met een achterstand in betaling in één van de vaste lasten een brief met informatie over een betalingsachterstand van een andere inwoner. Ook de naam van de instantie waar een schuld is, wordt in de brief genoemd. Bij het uitprinten van de brieven zijn pagina’s verschoven, waardoor de fout is ontstaan. Inwoners die een foutieve brief hebben gekregen, ontvangen van de gemeente alsnog de juiste brief. die gaat vergezeld van een excuusbrief.

De gemeente heeft het incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat is een standaardprocedure bij een datalek, waarbij persoonsgegevens op de verkeerde plek terecht zijn gekomen.

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×