Schaatsster Angel Daleman (16 jaar) wil naar Jeugd Olympische Spelen volgend seizoen. (Archieffoto: FocusbyHanneke)

Schaatsster Angel Daleman krijgt ondersteuning van buddy: schaatsicoon Ireen Wüst

Het jonge supertalent uit Leiderdorp, Angel Daleman, kan binnenkort met al haar vragen over schaatsen en omgaan met wedstrijddruk aankloppen bij het schaatsicoon van Nederland: Ireen Wüst. De 16-jarige Daleman is heel blij met deze speciale ‘buddy’. “Ik ga zoveel van haar leren”, zegt Daleman bij een huldiging in haar geboortedorp.

Op een tafeltje naast de deur van het clubhuis van VIJL (Vereniging Ijssport Leiderdorp) waar haar oude club en de gemeente Daleman in het zonnetje zetten, liggen de medailles van het WK junioren in Inzell op een rij. Zes gouden, een zilveren en een bronzen. In februari grossierde Daleman daar in wereldtitels. Die van de 1500 meter is haar het dierbaarst. “Het was de eerste en ik was er heel erg blij mee. De 1500 is een moeilijke afstand, maar ik kan hem goed rijden.”

Sport071-verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met schaatsster Angel Daleman over haar succesvolle schaatsseizoen.

Zoals bekend beperkt Daleman zich niet tot langebaanschaatsen. Ze is ook dol op shorttrack en wil voorlopig nog geen keuze maken. Het lijkt dat de successen makkelijker komen op de langebaan dan bij shorttrack. “Er is inderdaad een niveauverschil”, zegt Daleman. “Bij shorttrack is het niveau hoger en de concurrentie uit landen als China, Canada en Korea zwaarder.”

Proeven
In tegenstelling tot ploeggenoten zoals Jenning de Boo en streekgenoot Cloé Hoogendoorn maakt Daleman nog niet de overstap naar een commerciële ploeg. “Ik heb wel wat gesprekken gehad”, zegt Daleman, “maar ik ben ook nog te jong. Ik mag pas na mijn achttiende. Hoogendoorn is volgens mij al 18 of 19 jaar en doet al mee met de senioren. Ik had wel naar het Nederlands team shorttrack kunnen gaan, maar dat zou betekenen dat ik moet stoppen met langebaanschaatsen en dat wil ik niet.” Voorlopig blijft ze bij haar huidige team, al zal ze wel geregeld meetrainen met andere ploegen. “Om alvast eraan te proeven.”

Voor komend seizoen heeft Daleman haar vizier gericht op het evenaren of verbeteren van haar resultaat bij de WK junioren. En dat is best lastig. “Het is niet zo dat ik wel eventjes win omdat ik wereldkampioen op de 1000 of de 1500 meter ben. En de massastart is helemaal onvoorspelbaar. Ik kan vallen of er gebeurt iets anders.” Ook op de teamonderdelen is het afwachten. “Dit jaar hadden we echt een supergoed team en hoe dat volgend jaar gaat, weten we nog niet.”

Ahoy
Maar zelf blaakt Daleman nog van vertrouwen, al bekent ze bij de huldiging dat ze voor elke wedstrijd en elk interview nog best wel zenuwachtig is. Maar aan de andere kant spreekt ze uit dat ze graag naar de Jeugd Olympische Spelen (YOG) wil om daar mee te doen bij zowel shorttrack als langebaanschaatsen. Ook het WK shorttrack in Ahoy staat op haar verlanglijst. Wie Daleman al langer volgt, weet dat ze nooit alleen maar meedoet om het meedoen. “Het zou geweldig zijn om daar bij te zijn en dan ook nog een medaille mee te pakken.”

En dan krijgt ze volgend jaar ook nog een steuntje in de rug van Ireen Wüst, die zal fungeren als ‘buddy’. “Ze gaat mij vooral begeleiden op mentaal vlak, maar ze ziet me natuurlijk ook schaatsen. Dus als haar iets opvalt, ga ik dat zeker horen.”

 

 

 

 

 

Leiden Leiderdorp Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×