Acteurs Barry Grove en Gerard van Teijlingen bij Cultuur071. (Video: Sleutelstad)

Toneelgroep Imperium speelt het actuele Hin und Her uit 1933

Toneelgroep Imperium sluit het theaterseizoen af met Hin und Her, of in het Nederlands Heen en Weer. Een volksstuk van bijna een eeuw oud, met een thema dat toch enorm actueel is: de machtsstrijd rond mensen die geen paspoort hebben.

Het stuk speelt zich af op de brug tussen de grensposten van de landen X en Y. Ferdinand Havlicek, een failliete drogisterijeigenaar, die gespeeld wordt door Barry Grove, raakt gevangen in dit stukje niemandsland. Hij is het ene land uitgezet omdat hij failliet is, en mag het andere land niet in, hoewel het zijn geboorteland is. Terwijl Havlicek gedwongen wordt te leven als stateloos persoon, raakt hij verstrikt in politieke machtspelletjes, illegale smokkelpartijen en klassieke liefdesgeschiedenissen.

Het stuk was in 1933 al actueel, toen het geschreven werd door toneelschrijver Ödon von Horvath die zelf ook statenloos was. Imperium heeft het ook eigentijds gemaakt. Ze spelen het stuk in een moderne vertaling en bij Cultuur071 verklappen acteur Barry Grove en Gerard van Teijlingen alvast dat er bij de voorstelling geen brug op het toneel staat, maar dat er voor een niet alledaagse theateropstelling is gekozen. De gebruikelijke tribune is weggehaald en het publiek zit deze keer helemaal om de voorstelling heen.

De voorstelling is een volksstuk met een serieuze ondertoon; kluchtig, soms plat, soms poëtisch, soms scherpzinnig en humoristisch. Kluchtig past bij de rol van Gerard van Teijlingen die daar niet teveel over kwijt wil. Het is een héél gevaarlijk persoon. Dat wel.

Er zijn acht voorstellingen tussen 19 mei en 3 juni. Regisseur van de voorstelling is Stephan W. Zeedijk, die eerder o.a. De Canadese Muur (2012), Dames van de Beethovenstraat (2016) en Nexlach (2018) bij Toneelgroep Imperium regisseerde.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×