De door SVL geïntroduceerde sticker. (Video: Omroep West)

SVL stelt vragen over vernietigen wrak- en weesfietsen

In Leiden geldt sinds augustus 2022 de regel dat wrak- en weesfietsen meteen weggehaald en vernietigd worden zonder dat de eigenaar daarvan op de hoogte wordt gebracht. Volgens politieke partij Studenten Voor Leiden (SVL) is het in een studentenstad als Leiden lastig om onderscheid te maken tussen een wrakfiets en een veelgebruikte studentenfiets.

“Recent stelde de Leidse wethouder Ashley North dat een op de acht fietsen een wrakfiets is, en dat onderscheid tussen wrakfiets en studentenfiets nauwelijks te maken is”, zegt Elianne Wijnands van SVL. “Daarom heeft SVL de ‘wrakfiets-sticker’ geïntroduceerd.” De huidige maatstaf voor een wrakfiets is dat het technisch niet mogelijk is om nog op de fiets te fietsen en er moeten minimaal twee gebreken zijn. “Helaas gaat dit in de praktijk lang niet altijd goed”, zegt Wijnands. “Sinds het instellen van de nieuwe regeling zijn er meldingen dat studentenfietsen die nog in gebruik waren worden weggehaald en vernietigd. In sommige gevallen zelfs als de fiets slechts een lekke band heeft.”

Leiden is een fietsstad en dat betekent dat fietsen onderdeel zijn van het straatbeeld. “Hoewel wij snappen dat ongebruikte fietsen niet eeuwig kunnen rondslingeren, mag dit beleid niet tot uitwerking hebben dat nog werkende studentenfietsen op de schroothoop belanden”, aldus Wijnands. “De wrak- en weesfietsen die zijn weggehaald worden niet meer opgeslagen, maar meteen vernietigd. Hierdoor kunnen studenten hun fiets niet meer terug krijgen. Er is een regeling om daar een vergoeding voor te krijgen, maar weinig mensen zijn hiervan op de hoogte en bovendien is het erg moeilijk te bewijzen dat een vernietigde fiets nog van jou is, zelfs als de sleutel nog in bezit is.”

“Wij willen nu weten van het college of zij op de hoogte zijn van de huidige situatie met wrak- en weesfietsen”, vertelt Wijnands. “Ook willen wij weten of er gebruik gemaakt wordt van de regeling om een vergoeding te krijgen voor een onterecht afgevoerde fiets.” Ook wordt het college gevraagd of het bereid is om het huidige beleid voor wrakfietsen opnieuw te evalueren en daar waar mogelijk aan te passen op de knelpunten.

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×