(Foto's: Chris de Waard)

Ons Doel wil ruim tweehonderd woningen in Tuinstadwijk slopen

Woningcorporatie Ons Doel gaat ruim tweehonderd huizen in een aantal straten in Tuinstadwijk slopen en vervangen door nieuwbouw. De plannen daarvoor heeft Ons Doel afgelopen dinsdag met de huurders besproken.

Het gaat om woningen die de corporatie verhuurt in de Lindestraat, Leliestraat, Pioenstraat en de Pieter de La Courtstraat. Het ‘Fonteinbuurtje’ noemt de corporatie het stukje wijk rond de visfontein in het perkje bij de Leliestraat.

De woningen zijn verouderd en opknappen, isoleren en verduurzamen is ingrijpend en die ingrepen zijn volgens Ons Doel uiteindelijk ook niet genoeg om ervoor te zorgen dat de huizen daarna CO2-neutraal zijn. De komende drie jaar gebeurt er overigens nog niets met de huizen. “Sloop-nieuwbouw is een lastige beslissing en dat besluit is ook nog niet definitief genomen”, zo meldt de corporatie.

Esther Koelemeij en Mirjam van Dijk van Ons Doel over de sloop- en nieuwbouwplannen in een deel van Tuinstadwijk.

Overvallen
Bewoners zeggen zich overvallen te voelen en willen niet weg. “Ik woon hier al 28 jaar”, zegt een van hen, terwijl hij tevreden om zich heen kijkt in zijn tuintje in de Leliestraat. “We hebben hier toch alles. En het is lekker rustig wonen. Ik heb ook heel veel aan de woning gedaan. Op eigen kosten. Ik wil hier niet weg.”

Sloopbesluit
De corporatie verwacht dat het onderzoek naar de mogelijkheden van sloop-nieuwbouw eind volgend jaar afgerond zijn. Pas dan volgt het ontwerpproces van de nieuwe woningen. “Er is veel tijd nodig om een goed plan voor nieuwbouw te maken.” In de periode dat het onderzoek loopt worden leegkomende woningen gewoon opnieuw verhuurd aan reguliere woningzoekenden. Pas als over een aantal jaren een sloopbesluit is genomen, kan er sprake zijn van tijdelijke verhuur. In de tussentijd blijft de corporatie regulier onderhoud uitvoeren. Ook krijgen tijdelijk leegstaande woningen in het Fonteinbuurtje een mini-opknapbeurt zodat ze weer een paar jaar kunnen worden verhuurd.

Sociaal Plan
De corporatie wil de komende tijd uitgebreid met de bewoners in gesprek over de toekomst van de wijk. In samenspraak met een nog op te richten projectcommissie selecteert Ons Doel vervolgens een architect/stedenbouwkundige om de mogelijkheden voor nieuwbouw te onderzoeken. Als er daadwerkelijk gesloopt gaat worden, komt er voor de huurders een Sociaal Plan. Daarin staan afspraken over zaken als een verhuiskostenvergoeding en de vergoeding voor zelf aangebrachte voorzieningen. Over dit Sociaal Plan gaat Ons Doel de komende tijd in gesprek met een bewonerscommissie.

Inloopspreekuur
Voor huurders of omwonenden die vragen hebben over de toekomst van de buurt, houdt Ons Doel op dinsdag 30 mei in de BOP aan de Herenstraat 61 een inloopspreekuur van 16.00 tot 18.00 uur.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×