Week van de Jonge Mantelzorger: meer aandacht voor impact mantelzorg

Als iemand in het gezin een ziekte of beperking heeft, kunnen ook kinderen en jongeren mantelzorgtaken hebben. Niet altijd wordt voldoende opgemerkt hoe
dit hun leven beïnvloedt. De 19-jarige Sara is zo’n jonge mantelzorger: “Ik spreek minder vaak af met vrienden, om mijn ouders te helpen waar nodig.” Erover praten – zeker met lotgenoten – helpt.

Een op de drie inwoners van Leiden is mantelzorger. Zij zorgen voor een naaste met een zorgbehoefte. Voor een luisterend oor en advies kunnen zij terecht bij een van de mantelzorgcoaches van Incluzio. Mantelzorgcoach Anke-Ida Markvoort merkt dat mantelzorgers soms in de knel raken. “Wij bieden dan een luisterend oor en denken mee over mogelijke verlichting van hun taken. In alle drukte met hun mantelzorgtaken denken mensen daar zelf niet altijd aan.”

Mantelzorgcoaches bij Incluzio bieden individuele ondersteuning en organiseren daarnaast informatieve themabijeenkomsten en ontspannende activiteiten voor mantelzorgers. Markvoort: “We zien daar vaak gesprekken ontstaan tussen mensen die elkaar helemaal niet kennen, maar toch iets herkennen in elkaar.”

Artikel loopt door onder audio

Marianne Andrée Wiltens in gesprek met jonge mantelzorger Sara

Marianne Andrée Wiltens in gesprek met mantelzorgcoach Anke-Ida Markvoort.

Recharge Lounge
Speciaal voor jonge mantelzorgers organiseert Incluzio iedere laatste donderdag van de maand de ‘Recharge Lounge’. De jongeren ontmoeten elkaar in een ontspannen sfeer in een van de Huizen van de Buurt. Sara’s vader (55) heeft Alzheimer. “Nu we de diagnose hebben en weten wat er aan de hand is, is het allemaal wat fijner, maar het blijft natuurlijk een uitdaging om ermee om te gaan.” Naast school, stage en werk wil ze zoveel mogelijk thuis zijn om haar moeder te ondersteunen bij de zorg voor haar vader. “Hij is gelukkig nog best zelfstandig, maar heeft wel vaak een steuntje nodig.”

Vrienden leven met haar mee en tonen begrip. Toch komt ze ook graag bij de Recharge Lounge: “Het is fijn erover te praten met iemand die je situatie herkent, want ze begrijpen je daar toch beter dan iemand die thuis geen ziek familielid heeft.”

Vergeten
De groep jonge mantelzorgers wordt nogal eens vergeten. Markvoort: “De jongeren weten zelf vaak niet beter dan dat er iemand in het gezin ziek is. Zij zien zichzelf daardoor helemaal niet als mantelzorger.” De onbekendheid met het begrip jonge mantelzorger maakt het voor hen ook lastiger om hulp of begrip te vragen, bijvoorbeeld op school. Sara: “Ik wil soms wel zeggen ‘het is thuis wat moeilijker, dus ik ben wat gestrest’, maar ik wil niet overkomen alsof ik ergens mee weg wil komen, of bijvoorbeeld minder stage-uren wil maken. Het is dan lastig om te weten tot welk punt ik kan praten over mijn situatie.” Het zou haar helpen als wat vaker gevraagd wordt naar de situatie thuis en ze de ruimte krijgt om erover te vertellen.

Impact
In de landelijke Week van de jonge Mantelzorger (1 t/m 7 juni) wordt dit jaar aandacht gevraagd voor de impact die mantelzorgtaken kunnen hebben op het leven van jongeren. Incluzio organiseert in dat kader op dinsdag 6 juni samen met Hogeschool Leiden een bijeenkomst voor beroepskrachten in zorg, welzijn en onderwijs: Levensvaardig met levensvaardigheden. Het programma is ontwikkeld door het Lectoraat Ouderschap van Hogeschool Leiden en gaat over het stimuleren van levensvaardigheden bij jongeren, zoals omgaan met stress en zorgen. De bijeenkomst richt zich op het inzetten van het programma voor jonge mantelzorgers.

Markvoort: “We willen beroepskrachten meer bewust maken van het feit dat er jongeren zijn die zorgtaken hebben in het gezin, of zich zorgen maken over een gezinslid en dat dat best veel impact kan hebben. Die bewustwording vinden wij belangrijk, want op scholen, of soms zelfs ook bij de huisarts wordt het toch nog vaak niet gezien.”

Voor de jonge mantelzorgers zelf krijgt de Recharge Lounge een extra feestelijk tintje in de week voorafgaand aan de Week van de jonge Mantelzorger. Kinderen en jongeren die zich aanmelden bij Incluzio gaan samen naar de Glow in de Dark Midgetgolfbaan in Leiderdorp. Op deze manier willen de mantelzorgcoaches de jonge mantelzorgers op een gezellige manier met elkaar in contact brengen en hen extra in het zonnetje te zetten.

• Mantelzorgcoaches zijn te vinden bij Incluzio.

• Voor een luisterend oor is de Mantelfoon 24/7 gratis bereikbaar op nummer: 0800 – 280 80 80.

• Informatie voor en over jonge mantelzorgers in de Leidse regio staat op www.ikzorgvoor.com.

• Glow in the dark Midgetgolf: donderdag 25 mei (12 – 25 jaar) en woensdag 31 mei (6 – 12 jaar). Meer informatie en aanmelden kan hier.

Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×