Ken je dat? Je hebt ein-de-lijk weekend en kan een dagje uitslapen, tenminste dat dacht je: op zondagochtend klokslag zeven uur word je gewekt door het oorverdovende geluid van de boor van je buur. Maar mag dit eigenlijk wel? En hoe ga je hier op een goede manier mee om, zonder je buur de oorlog te verklaren?
Een op de vier Nederlanders irriteert zich weleens aan zijn buren, dit kan bijvoorbeeld gaan om klusgeluiden, een kat die jouw tuin als kattenbak gebruikt of als buren elke dag de barbecue aansteken. Los van het feit dat er in het Wetboek van Strafrecht onder Artikel 431 is opgenomen dat het veroorzaken van rumoer of burengerucht waardoor de nachtrust kan worden verstoord, verboden is, zijn er verder geen echte regels voor overlast door buren.
Wel zijn er een paar ‘ongeschreven’ regels wat dit betreft, zo worden vaak doordeweeks de tijden 7.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur ’s avonds aangehouden. In het weekend is dit vanaf 10.00 uur, op zaterdag tot 20.00 uur en op zondag tot 16.00 uur. Ook hanteren bijna alle gemeenten een verbod om geluidsoverlast te veroorzaken voor buren en andere omwonenden. Dit verbod is verder niet gespecificeerd.
Regels
Veel gemeenten hebben geen specifieke regels voor geluidsoverlast. Wel is er vaak sprake van zogenaamde ‘fatsoensnormen’. Ook zijn er geluiden die als overlast ervaren kunnen worden maar volgens Rijksoverheid vallen deze onder ‘normale leefgeluiden’, dit zijn bijvoorbeeld spelende kinderen, het geluid van de stofzuiger, hoesten en het dichtslaan van deuren. Dit zijn dus geluiden die je voor lief moet nemen. Andere vormen van burenoverlast zijn in veel gemeenten strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Gezondheidsklachten
Niet alleen gemeentes gaan over de regels voor geluidsoverlast, ook Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) of huurbazen van huurwoningen kunnen bepaalde regels opstellen, zoals bijvoorbeeld het verzoek om vanaf 20.00 uur ’s avonds niet meer te klussen. Maar wat doe je als er geen sprake is van deze richtlijnen in jouw woning? Hoe pak je burenoverlast aan?
“Het is vreselijk voor mensen als ze overlast ervaren en in hun veilige woonomgeving daar last van hebben, je ziet ook vaak dat mensen er gezondheidsklachten van krijgen, dat wil je niet”, zegt Pam van Rooijen. Zij is coördinator buurtbemiddeling in Leiden en omstreken bij Kwadraad. Het team bestaat uit veertig vrijwillige buurtbemiddelaars, zeer gemotiveerd en deskundig. “Ik zeg altijd, ‘dit is het bewijs dat buurtbemiddeling werkt’, anders zou je dit werk niet vrijwillig doen.”
Praten
Van Rooijen raadt bij burenoverlast allereerst aan om kalm te blijven. “Met boosheid maak je de situatie waarschijnlijk alleen maar erger. Probeer kalm te zijn als je je buur benadert, als jij kalm bent is de kans groter dat de buur daar rustig op reageert. En ten tweede, ga het gesprek aan met je buur en laat het niet sudderen want dan stapelen de irritaties zich op. Kies een moment uit wat goed uitkomt voor jou en je buur, verwacht niet dat hij gelijk tijd heeft, maar spreek iets af.”
“Leg tijdens het gesprek uit wat voor overlast je ervaart en wat het met je doet. Luister ook naar je buren, het is mogelijk dat je buren niet door hebben dat dit je ergert of ze hebben een goede verklaring. Zoek daarna samen naar een oplossing waar beide tevreden mee zijn en kom elkaar hier in tegemoet. Als er begrip komt, dan leidt dat tot betere communicatie, dat zorgt ervoor dat je een manier vindt om goed met de situatie om te kunnen gaan.”
Trek op tijd aan de bel
Vaak is er sprake van een misverstand over dingen die gebeurd zijn in het verleden, niet uitgesproken ergernissen maar ook cultuurverschillen, of andere ervaringen van overlast die onder het probleem liggen. “Als je je buur beter kent en in gesprek kunt gaan dan komen de oplossingen vanzelf. Mocht het alsnog niet lukken, bel dan naar ons. Jij en je buren hoeven niet meteen met elkaar in gesprek te gaan, wij zijn er ook voor informatie en advies.” Volgens van Rooijen is het belangrijk het probleem zo snel mogelijk te melden, zodat de kans op succes zo groot mogelijk is. En hoop is er zeker, het succespercentage ligt al jaren rond de zeventig procent.
Als je deze tips opvolgt, hoeft ‘de rijdende rechter’ als het goed is ook niet meer langs te komen. Buurtbemiddeling is gratis voor alle bewoners. Zij kunnen contact opnemen met Buurtbemiddeling Kwadraad voor Leiden en Omstreken op 088-9004000 of mailen naar buurtbemiddeling@kwadraad.nl.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907