Zichtvaart van Njord doet mee aan Ringvaart Regatta voor stichting Rowing Blind. (Foto: Rowing Blind Leiden)

Rowing Blind doet Ringvaart Regatta: roeien zonder kijken

In een roeiboot volg je de roeier voor je, vooral op gevoel. Dat kan met je ogen dicht en ook als je niet zo goed ziet. En dat bewijzen de deelnemers van Rowing Blind keer op keer. Op woensdag 31 mei voegen ze daar een nieuw hoofdstuk aan toe: deelname aan de Ringvaart Regatta. Onder de naam Zichtvaart.

De Ringvaart Regatta is een toertocht van 100 km rondom de Haarlemmermeerpolder. Bijna een rondje, dus er is altijd wel een stukje wind tegen. De start is om 6.00 uur bij Asopos in Leiderdorp, dan is het rondje en daarna door naar de finish in Delft. Roeiers Sophie Schlatmann en Julie van Meeteren denken de klus in elf of twaalf uur te kunnen klaren. Coach Thijmen Doeleman fietst mee langs de kant om aan te moedigen. “Je mag zelfs tot half twaalf ’s avonds binnenkomen.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Sophie Schlatmann, Julie van Meeteren en Thijmen Doeleman over deelname van Zichtvaart aan Ringvaart Regatta.

De tijd is verder niet van belang. “Ik wil gewoon kunnen zeggen dat ik de Ringvaart Regatta heb geroeid”, zegt Julie van Meeteren. Zij heeft een visuele beperking en het komt erop neer dat ze recht voor zich goed kan zien, maar dat het naar opzij snel minder wordt. “Ik kan de roeier voor me prima zien. Dat is alles wat ik nodig heb.” Vorig jaar kwam ze in contact met Rowing Blind en het roeien beviel zo goed dat Van Meeteren inmiddels lid is van Njord.

Karakter
Ook roeimaatje Sophie Schlatmann is lid van de studentenroeivereniging. Ze kent Thijmen Doeleman van haar studie en toen hij haar vroeg om mee te werken met Rowing Blind, zei ze meteen ja. En dat geldt ook voor deelname aan de Regatta. “We zijn eind januari, begin februari begonnen met trainen. Verder dan 22 km, dat is op en neer naar de sluis in Leidschendam, zijn we niet geweest. We gaan het doen op karakter.”

Het gaat de drie roeiers niet alleen om een mooie sportieve prestatie, maar met hun tocht halen ze ook geld op voor een goed doel. En in hun geval is dat de stichting Rowing Blind. Deze stichting verzorgt elk jaar roeicursussen voor mensen met een visuele beperking. Het begon in Utrecht, een paar jaar geleden kwam Leiden erbij en nu zit Rowing Blind ook in Groningen. De teller staat op ruim 2600 euro, maar het streefbedrag is 3000 euro. Doneren kan via de website van Rowing Blind.

Inclusief
Volgens Doeleman, Van Meeteren en Schlatmann is roeien van zichzelf een zeer inclusieve sport. “Ik denk dat je zelfs met een hele acht vol mensen met een visuele beperking nog kunt roeien”, zegt Schlatmann. “Ik zou daar geen moeite mee hebben”, zegt ook Van Meeteren. “Ik vind roeien vooral zo leuk omdat het een teamsport is die ik wel kan doen.” Zoals al eerder gezegd: karakter hebben deze roeiers in overvloed en roeien zonder kijken gaat heel goed.

 

 

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×