Een Van Leeuwenhoek microscoop. (Foto: Rijksmuseum Boerhaave)

Rijksmuseum Boerhaave toont de ontdekking van de microwereld

Met een lens ter grootte van een kraaltje, legde Antoni van Leeuwenhoek 350 jaar geleden een compleet nieuwe wereld bloot, een wereld die nog nooit iemand had gezien: de microwereld. Hij zag als eerste mens micro-organismen, zwemmende spermacellen, en de celopbouw van een plant. Als een bezetene stortte hij zich op die microwereld. Vijftig jaar lang deed hij de ene ontdekking na de andere. Hoe hij dat deed, is tot 7 januari 2024 te zien in Rijksmuseum Boerhaave, in de tentoonstelling Onvoorstelbaar.

Van Leeuwenhoek maakte niet alleen dat slimme lensje vertelt conservator Tiemen Cocquyt enthousiast bij Cultuur071. “Hij kon flinterdunne plakjes snijden, bijvoorbeeld van weefsel. En hij bedacht als eerste dat hij met kaarslicht erachter alle details van dat weefsel kon zien.” Hij was een man met een missie. Hij tekende en beschreef alles wat hij zag en zorgde dat zijn ontdekkingen gepubliceerd werden. Daardoor inspireerde hij vele wetenschappers en ontstond de microbiologie.

De tentoonstelling Onvoorstelbaar presenteert alle kanten van de oorspronkelijke microbiologie met films, animaties, kunstige foto’s en natuurlijk originele microscopen, tekeningen en preparaten. Daarbij kom je nog meer latere enthousiaste onderzoekers tegen die een opmerkelijke bijdrage hebben geleverd aan de microbiologie. Zo werkt de tentoonstelling toe naar de vraag wat de toekomst ons gaat brengen. Tiemen Cocquyt verwacht daar veel van: “Denk aan biobrandstoffen, denk aan geneesmiddelen. Micro-organismen zullen in deze 21e eeuw nog veel voor ons gaan betekenen.”

Bekijk het hele videointerview waarin Tiemen Cocquyt vertelt over de passie van Van Leeuwenhoek en de latere ontdekkingen die essentieel zijn geweest voor de microbiologie.

Cultuur Leiden Wetenschap


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×