H2 is de scheikundige formule van waterstof. (Foto: Pixabay)

Wethouder Paardekooper: 'Rijndijk kan aardgasvrij worden dankzij waterstof'

Het gemeentebestuur ziet waterstof als een goede oplossing om Zoeterwoude-Rijndijk volledig aardgasvrij te maken. Warmtepompen of aansluiten op een warmtenet zorgt voor veel uitdagingen in het gebied, terwijl waterstof eenvoudig voorhanden is. Dat zegt wethouder Mathieu Paardekooper donderdag tijdens de raadsvergadering. Of waterstof echt ingezet wordt om aardgas te vervangen blijkt na de zomer. Dan worden de resultaten van het bewonersonderzoek besproken en neemt de gemeenteraad een definitief besluit.

“De Rijndijk is aangewezen als proefwijk. Daar gaan we beginnen om zoveel mogelijk huishoudens van het aardgas af te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat de grond daar enorm vol zit met kabels en leidingen. Iedereen van een warmtepomp of warmtenetaansluiting voorzien is een probleem. Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar er moet dan wel flink wat gebeuren om het voor elkaar te krijgen”, legt Paardekooper uit.


Wethouder Mathieu Paardekooper over de inzet van waterstofgas als energieoplossing.

Voordeur
Voor de inzet van waterstofgas ziet de wethouder minder problemen. “Er loopt een hoofdpijpleiding vanuit de Eemshaven naar Rotterdam langs de Broekweg. Door die leiding gaat nu nog aardgas, maar op termijn wordt hij omgebouwd tot waterstofgasleiding. Gewoon langs onze voordeur dus”, grapt hij.

Meerderheid
Ondanks de geschetste problemen zegt Paardekooper geen voorkeur uit te spreken. “Het zijn de bewoners die het voor het zeggen hebben. Wat zij in meerderheid als de beste oplossing zien gaat als advies naar de gemeenteraad”, belooft hij.

Om er zeker van te zijn dat de inwoners van ‘De Rijndijk’ een gedegen keus kunnen maken organiseert de gemeente op zaterdag 3 juni een informatiebijeenkomst. Tussen 11.00 uur en 15.00 uur zijn deskundigen aanwezig in de Goede Herderskerk om vragen over de verschillende warmtevoorzieningen te beantwoorden.

Duurzaamheid Maatschappij Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×