Het nieuwste topstuk bij Museum Naturalis, een bergkristal van ongeveer anderhalf bij een meter. (Foto: Taco van der Eb)

Reuzenbergkristal vanaf nu te zien bij Naturalis

Een gigantisch stuk bergkristal van ongeveer 1.750 kilo is vanaf dit pinksterweekend te zien in Naturalis. Het reuzencluster van gekristalliseerd kwarts staat tentoongesteld in zaal ‘de Aarde’ en meet twee, bij een, bij anderhalve meter. “En dat is uitzonderlijk”, meldt Naturalis. “Het is zeldzaam dat kwarts de kans krijgt om te kunnen uitkristalliseren, omdat het meestal opgesloten zit tussen andere mineralen.”

Als kwarts de zuiverst mogelijke kristallen vormt, wordt gesproken van edelsteenkwaliteit. Dat gebeurt alleen onder heel bijzondere omstandigheden. “Bij het nieuwe kristal van Naturalis is dit allemaal aan de hand”, zegt edelstenen-expert Hanco Zwaan. “De kans is vrijwel nihil dat een cluster van dergelijk formaat nog een keer ergens naar boven komt.”

Gevormd
Dit kristal is naar schatting zo’n 270 miljoen jaar geleden gevormd, onder Mount Ida in de Amerikaanse staat Arkansas. Dat gebeurde onder unieke omstandigheden. Bij een breukzone werden dikke zand- en kleilagen omgevormd tot zandsteen en schalie. Toen 280 miljoen jaar geleden de gesteentes omhoog werden gestuwd om het huidige gebergte te vormen, ontstonden er veel scheuren in de gesteentelagen.

Door deze scheuren circuleerde heet grondwater, waarin veel silicium uit omringende gesteenten was opgelost. Dit water koelde vervolgens af in door de scheuren ontstane openingen, waardoor grote hoeveelheden van het siliciumrijke mineraal kwarts ontstonden. Tegen de wanden van de scheuren konden op sommige plekken perfecte, zuivere kwartskristallen vormen: bergkristal. In Naturalis vormt het cluster een prachtige aanvulling in de zaal ‘de Aarde’ waar het kristal vanaf nu is te zien. Deze ruimte staat in het teken van geologische processen en de opbouw van onze planeet.

Aankoop
Het kristal was tot nu toe in Zwitserse handen. Een alpinist en kristalzoeker die zijn leven heeft gewijd aan het vinden van bergkristal toonde dit topstuk in zijn private museum. Na zijn overlijden, nu twintig jaar geleden, is de familie doorgegaan met het museum. Nu wilden ze het dan toch sluiten, maar dit stuk wilden ze voor het publiek toegankelijk houden. Daarom kreeg Naturalis, dankzij bemiddeling van Stone Gallery in Baarn, als eerste de mogelijkheid om het te kopen.

“We kopen bijna nooit objecten”, vertelt algemeen directeur Edwin van Huis van het Leidse Museum, “Dat we het in dit geval wel deden, geeft al aan om wat een uitzonderlijk stuk het gaat.” Financiële steun voor de aankoop kwam van het Mondriaan Fonds, en een schenking van de wereldberoemde DJ en producer Martijn Garritsen (Martin Garrix), die liefhebber en verzamelaar van mineralen is.

Cultuur Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×