Zowel in Leiden als hier op Leiderdorps grondgebied worden planning en budget van de Leidse Ring Noord niet gehaald. (Foto: Chris de Waard)

Aanleg Leidse Ring Noord duurt langer en wordt duurder

De oplevering van de Leidse Ring Noord loopt flinke vertraging op en valt bovendien ook veel duurder uit. Dat staat in een brief van wethouder Ashley North aan de Leidse gemeenteraad. Om hoeveel geld het gaat, is geheim. Een deel van de extra kosten komt voor rekening van de gemeente Leiderdorp.

“Op veel onderdelen van de Leidse Ring Noord is de afgelopen maanden opnieuw progressie geboekt. Voor het eerst in enkele jaren tijd ziet het college echter ook dat door diverse, hoofdzakelijk macro-economische ontwikkelingen, de voortgang en uitvoering van het project Leidse Ring Noord op enkele onderdelen onder druk staat”, zo schrijft het Leidse college.

Het gaat om twee deelprojecten van de nieuwe rondweg. De Plesmanlaan en het stuk bij het Engelendaal en de Oude Spoorbaan in Leiderdorp. Nadat de gemeenteraden van Leiden en Leiderdorp de uitvoeringsbesluiten voor deze tracédelen namen, hebben zich volgens het Leidse college ontwikkelingen voorgedaan die bij die besluitvorming niet te voorzien waren. De oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld, maar ook de flink toegenomen loon-, prijs- en rentestijgingen, materiaaltekorten, de stikstofproblematiek en de krapte op de arbeidsmarkt. “Hierdoor zijn deze deelprojecten in onstuimig weer terecht gekomen”, schrijft North. “Dat heeft een negatief effect op de voortgang en de kostenontwikkeling van deze deelprojecten.”

Vertrouwelijk
Leiden heeft wel een potje om prijsstijgingen op te vangen. Het college neemt die extra kosten mee in de Kaderbrief die nog voor de zomervakantie wordt behandeld. In dat financiële doorkijkje voor de komende jaren, wordt duidelijk om hoeveel geld het gaat en waar Leiden het vandaan wil halen. Niet alles wordt openbaar, want als Leiden publiekelijk laat weten hoeveel extra geld er wordt gereserveerd, kunnen marktpartijen daar op inspelen en hun prijzen nog wat meer verhogen. “Daar waar de marktpositie van de gemeente Leiden zou kunnen worden geschaad, zal het informeren van de gemeenteraad in eerste instantie vertrouwelijk gebeuren.”

Leiderdorp
Voor wat betreft de tracédelen Engelendaal – Oude Spoorbaan zal ook de gemeente Leiderdorp in de buidel moeten tasten. North: “Gezien de gemaakte bestuurlijke afspraken voor de projecten op Leiderdorps grondgebied gaat het om een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente Leiden en gemeente Leiderdorp. Het vereist een gezamenlijke aanpak, waarbij voor het college evenredigheid een belangrijk uitgangspunt is.” Ook voor de toekomst wil Leiden extra afspraken met Leiderdorp maken over de tracédelen op het grondgebied van de buurgemeente.

Stikstof
De Raad van State heeft de vrijstelling voor bouwprojecten ingetrokken om tijdens de bouwfase tijdelijk stikstofeffecten te mogen veroorzaken. Dat betekent voor de Plesmanlaan een serieuze tegenvaller in de planning. Het projectteam onderzoekt nu met de vereiste nieuwe berekening wat de gevolgen van de intrekking zijn. Het gaat in elk geval om vertraging van tenminste een half jaar. Zoveel is al wel duidelijk. Aanvankelijk zouden de voorbereidende werkzaamheden afgelopen april al beginnen. Naar verwachting wordt dat nu eind van het jaar. Het gaat daarbij om zaken als het aanbrengen van voorbelasting en het verleggen van kabels en leidingen.

De gemeente heeft ook de onderhandelingen voor het kopen van stukken grond die nodig zijn voor de aanleg van het tracédeel Plesmanlaan nog niet afgerond. Voor de realisatie zijn enkele delen van percelen nodig die geen eigendom van de gemeente zijn of die in erfpacht zijn uitgegeven. De gesprekken lopen nog en de verwerving wordt naar verwachting van het college deels voor de zomer, en deels eind van het jaar afgerond.

Engelendaal/Oude Spoorbaan
Ook in Leiderdorp loopt de aanleg van de ringweg vertraging op. De aanbesteding van de tracédelen Engelendaal en Oude Spoorbaan is vorig jaar van start gegaan, maar is onlangs op pauze gezet. Er zijn vijf aannemers geselecteerd om een aanbieding te doen. Het is de bedoeling dat één aannemer de werkzaamheden voor beide tracédelen gaat uitvoeren, omdat daardoor de afstemming bij de aanleg zo goed mogelijk kan plaatsvinden en materialen en materieel efficiënter kunnen worden ingezet. Er spelen nu echter vragen en veranderde uitgangspunten, waarvoor eerst de antwoorden duidelijk moeten zijn. Pas dan kan de aanbesteding weer verder gaan met voor iedereen dezelfde uitgangspunten.

Vertraging
De problemen in Leiderdorp gaan net als bij de Plesmanlaan in Leiden om de gevolgen van de stikstofproblematiek. De eventuele samenwerking met de netbeheerder bij de vernieuwing van een hoogspanningskabel komt daar nog bovenop. Die is namelijk nog niet in kannen en kruiken. Voor de planning betekent dit dat de gunning van het tweede kwartaal naar het vierde kwartaal van dit jaar verschuift. De start van de uitvoering vertraagt daardoor ook.

Leiden Leiderdorp Politiek Regio Leidse Ring Noord


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×