Vicevoorzitter Theeuwen van de Leidse gemeenteraad neemt de financiële stukken in ontvangst uit handen van wethouder North (financiën). (Foto: Gemeente Leiden)

Gemeente Leiden gaat bezuinigen en lasten verhogen

De Leidse wethouder Ashley North van financiën heeft de zogenoemde Kaderbrief van de gemeente naar de raad gestuurd. Die financiële stukken dienen voor het opmaken van de Programmabegroting 2024-2027 die komend najaar wordt vastgesteld. Uit de Kaderbrief blijkt dat Leiden lasten gaat verhogen en ook verschillende posten gaat ombuigen. Dat is een mooi woord voor bezuinigen. In totaal moet Leiden financiële problemen oplossen die oplopen tot 17,7 miljoen euro in 2027.

Leiden begint met een dikke plus, maar gaat toch bezuinigen. Ook stijgen de lasten. Het voordeel bestaat uit een bedrag van twintig miljoen euro dat Leiden overhoudt over 2022. Een flink deel van dat geld is overigens bestemd voor allerlei projecten die vertraging hebben opgelopen, waardoor het nog niet is uitgegeven. Na verrekening van de budgetten voor de doorlopende activiteiten en reserves heeft Leiden nog steeds een overschot van 7,4 miljoen euro. Dat geld wordt toegevoegd aan de concernreserve.

 

Wethouder Ashley North (financiën) over de Kaderbrief van de gemeente Leiden.

Tegenvaller
Het positieve resultaat uit het verleden, biedt ook hier echter geen garanties voor de toekomst. Daarom gaat Leiden de komende jaren omzichtiger met de financiën om. Door oplopende rente op leningen die de gemeente heeft afgesloten en stijgende energie- en loonkosten, is de gemeente veel meer geld kwijt dan voorheen. Ook het feit dat gemeenten vanaf 2026 via het Gemeentefonds minder geld van het Rijk binnenkrijgen voor de uitvoering van allerlei taken is een tegenvaller. En Leiden wil blijven investeren in het verder verduurzamen, vergroenen en klimaatbestendig maken van de stad. Ook het bestrijden van energiearmoede en de overgang naar schone energievormen staan op het prioriteitenlijstje van het college.

Balanceren
Toch wil North ook niet té voorzichtig zijn. “Omdat de economische onzekerheden groot zijn, moeten we veel aannames doen bij het opstellen van de financiële ramingen voor de komende jaren. We balanceren tussen té optimistisch, waardoor de financiële positie onzeker wordt, en té pessimistisch, waardoor investeringen stoppen en voorzieningen in de stad wellicht onterecht worden wegbezuinigd.”

Jeugdhulp
Ook de komende jaren blijven de kosten in het ‘sociaal domein’ hoger dan de beschikbare budgetten. Zo zorgen met name de oplopende kosten voor jeugdhulp voor een jaarlijkse tegenvaller die in 2027 zonder tegenmaatregelen is opgelopen tot 3,4 miljoen euro. Tot en met 2026 gebruikt Leiden de gemeentelijke ‘reserve sociaal domein’ om tegenvallers op te vangen en geld te steken in zaken als armoedebeleid en studentenwelzijn. Daarna wordt flink ingegrepen en neemt de gemeente bijsturingsmaatregelen die het tekort met 2,3 miljoen euro moet terugbrengen.

Lastenverhoging
Om meer inkomsten te genereren, worden allerlei gemeentelijke heffingen verhoogd. Het gaat daarbij om de afvalstoffenheffing, rioolheffing en bouwleges. Ook wordt parkeren duurder en de OZB gaat volgend jaar extra omhoog. Zo maakt Leiden een inhaalslag om de achteraf te lage verhogingen van 2022 en 2023 te compenseren. Oorzaak daarvan is de fors hogere inflatie van de afgelopen periode. “Zo houden we onze begroting ook aan de inkomstenkant waardevast”, zo houdt het college de gemeenteraad voor. Alleen op die manier zegt de gemeente Leiden het voorzieningenniveau in stand te kunnen houden.

De komende weken behandelt de Leidse raad de financiële stukken in de verschillende raadscommissies. In juli moet de Kaderbrief worden vastgesteld.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×