Marije Efdee, Luka de Wilde en Jet van der Heijden van het Talententeam van Leiden Atletiek. (Foto: Gerry van Bakel)

Talententeam bij Leiden Atletiek in de startblokken

Talent uit eigen gelederen koesteren, ondersteunen en vooruithelpen. Zo kun je de missie van het Leiden Atletiek Talententeam omschrijven. Met een kleine financiële bijdrage en coaching van voormalig 400 meterloopster Yvonne van Dorp. De talenten zelf zijn blij met de erkenning en steun van hun club.

Marije Efdee (25), Luka de Wilde (17) en Jet van der Heijden (17) zijn sinds een paar weken lid van het talententeam van Leiden Atletiek. Criterium voor toelating tot het team is een nationale top 8-ranking. Zij zijn toevallig alle drie werpers en beoefenen disciplines als discuswerpen, speerwerpen, kogelstoten en kogelslingeren. Niet allemaal al die onderdelen, maar ze zitten wel in die hoek. De oprichting van het team is nog vers. De ambities van deze drie richt zich voorlopig op deelname aan een Nederlands kampioenschap en daar om de medailles mee kunnen doen.

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jet van der Heijden (haar voorstelrondje is er net afgevallen), Luka de Wilde en Marije Efdee over het talententeam, hun ambities en waarom ze ooit voor de werpnummers kozen.

Efdee is met atletiek begonnen omdat haar oudere zus daar al trainde. “De werpnummers lagen mij meer dan lopen of springen. Ik kwam toen eerst bij de werpgroep van Martijn Scheffers terecht en daar deed ik aan discus, kogel en speer. later vroeg Manfred Saner of ik niet een keertje kogelslingeren wilde proberen. En dat heb ik toen gedaan en ik ben nooit meer weggegaan.”

Judo
Luka de Wilde begon met voetbal, probeerde daarna nog judo, maar die sporten konden hem niet bekoren. Zijn moeder nam hem toen maar mee naar de atletiekbaan en vooral de werpnummers vielen wel in de smaak. “Sprinten en verspringen ligt mij niet zo. Ik zit sinds drie jaar bij de werpgroep van Scheffers. Ik heb wel ambities, ik zou graag bij de top drie van het NK komen.” Dat is voor jongens en mannen best lastig omdat ze elke twee jaar met een zwaarder object moeten stoten of werpen en dan is er relatief weinig tijd voor verbetering. “Pas als ik 20 jaar ben, ga ik werpen en stoten met de maximumgewichten. De meeste atleten zijn op hun top rond hun dertigste.”

Gouden Spike
Jet van der Heijden hoopt zaterdag 10 juni mee te doen aan de Gouden Spikewedstrijd. “Ik sta ingeschreven bij het discuswerpen. In de seniorencategorie, maar ik ben zelf nog junior, dus er is veel concurrentie en ik weet nog niet of ik word toegelaten. Ik hoop van wel, want het is echt dé wedstrijd van Leiden Atletiek en ik kom er al sinds ik zes jaar ben. De Gouden Spike winnen heb ik eigenlijk nog nooit aan gedacht. Het zou wel heel erg leuk zijn.”

Naast deze werpers telt het talententeam nog twaalf leden waaronder lopers als Noah Schutte en Amina Maatoug, de meer bekende namen, en polsstokhoogspringers bij zowel mannen als vrouwen.

Het team staat onder de hoede van werptrainer Martijn Scheffers die bij Leiden Atletiek ook de rol heeft van topsportcoördinator. “We willen graag onze talenten wat extra ondersteuning bieden. Ze krijgen bijvoorbeeld allemaal 300 euro.” De tegenprestatie is dat de atleten in principe beschikbaar zijn voor de wedstrijden van de clubcompetitie. “Leiden Atletiek is vooral een heel gezellige club”, zegt Efdee. “En dan wil je ook graag meedoen aan de competitiewedstrijden voor je club. Na afloop eten we dan met zijn allen pizza. Nadat je gepresteerd hebt, mag dat best een keertje.”

Mentor
Verder heeft Scheffers Yvonne van Dorp gevraagd om mensen begeleiding te bieden als mentor. “Yvonne heeft er zin in en zit bovendien bij Topsport Leiden dicht bij het vuur. Ook de vijf potentials (aspirant-leden die nog geen deel uitmaken van het team) kunnen met vragen bij Yvonne terecht. Wie weet wordt het team dan nog wel groter.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×