Kunstwerk 'Spectacle' van Bas Oussoren. (Foto: Cor Klein)

Lovende reacties nieuwe editie Beelden in Leiden

De Hooglandse Kerkgracht is de komende twee maanden weer getransformeerd in een openlucht galerie. Al sinds 2012 organiseert ‘Beelden in Leiden’ jaarlijks een tentoonstelling van driedimensionale kunstwerken op deze sfeervolle plek in het centrum van de stad. Na de wat tegenvallende tentoonstelling van vorig jaar, was het aan de nieuwe curatoren Peter van der Es en Adam Nillissen om dit jaar revanche te nemen. Zij gingen met zes talentvolle jonge kunstenaars aan de slag om te proberen het publiek te boeien met kunstwerken gebaseerd op het thema ‘Playground’.

Van der Es en Nillissen leggen uit hoe zij samen met de kunstenaars invulling aan dit thema hebben gegeven. Van Es: “Als curatoren organiseren we de expositie van het eerste idee tot en met de opening. We hebben het thema gekozen, de kunstenaars geselecteerd en we begeleiden de kunstenaars zowel praktisch als artistiek.”

Nillissen zegt dat de rol van curator voor Beelden in Leiden zowel Peter als hem heel goed past. “We zijn beiden als beeldend kunstenaar opgeleid en hebben samen Unfair opgericht, waar we nu de directeuren van zijn. Unfair organiseert beeldende kunstevenementen en richt zich op de begeleiding van jonge beeldend kunstenaars gedurende de eerste jaren van hun loopbaan. Dus toen we werden gevraagd om Beelden in Leiden te cureren was het voor ons duidelijk dat we dit goed zouden kunnen en ook graag wilden doen.”

Winnaars
In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 lichten de beide curatoren diverse werken uit de Playgroud expositie nader toe. Zij bespreken onder andere het werk ‘Meeting you for the first time’ van Nazif Lopulissa, de winnaar van de Frans de Wit-prijs en ‘Spectacle’ van Bas Oussoren, dat door het Business Platform Schipholweg-Schuttersveld is verkozen om na beĆ«indiging van Beelden in Leiden een jaar lang op het Schuttersveld te worden geplaatst.

De tentoonstelling Playground, die goed blijkt te zijn ontvangen en regelmatig positieve reacties van bezoekers ontvangt, is nog tot en met zondag 6 augustus te bekijken.


Cultuur071: Peter van der Es en Adam Nillissen over Beelden in Leiden 2023.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×