De Stationspleinflat wordt gesloopt. (Foto: Chris de Waard)

Stationspleinflat maakt plaats voor vier nieuwe gebouwen met 420 woningen

De gemeente Leiden heeft overeenstemming bereikt met ontwikkelaar Urban Interest over de Stationspleinflat. Leiden koopt de flat, die in de volksmond de Berlijnse muur wordt genoemd, eind 2025 van de ontwikkelaar, sloopt het gebouw en maakt het terrein bouwrijp. Daarna wordt de locatie terugverkocht aan Urban Interest die er vier losse gebouwen gaat neerzetten met in totaal 420 woningen, met daaronder bedrijven.

Bovenstaande procedure heeft de maken met de vier miljoen WBI-subsidie die de gemeente van het Rijk heeft gekregen voor dit gebied. Leiden gebruikt het geld voor de sloop. De gemeente mag de woningbouwimpulsgelden namelijk niet zomaar overmaken naar de ontwikkelaar.

Wethouder Terpstra over de herontwikkeling van de Stationspleinflat.

Parkeerterrein verdwijnt
Bij het Morssingelblok, zoals het gebied in de gemeentelijke stationsplannen heet, hoort ook het binnenterrein waar nu parkeerplekken zijn. Op dat Morssingelterrein komt een van de nieuwe gebouwen. Alle parkeerplekken verdwijnen. De bewoners van de toekomstige nieuwbouw krijgen, net als bij de andere nieuwe woontorens in het gebied, geen parkeerplek en ook geen vergunning om in de omliggende wijken te parkeren. Bezoekersparkeren wil de gemeente oplossen in de te bouwen nieuwe ondergrondse parkeergarage die even verderop moet komen. Ongeveer op de plek waar nu nog de tijdelijke Morspoortgarage staat.

Belastingkantoor
Ook de plek van het oude belastingkantoor waar de gemeente Leiden nu vluchtelingen uit Oekraïne opvangt, is bij de deal met Urban Interest betrokken. Op die locatie gaat de ontwikkelaar 75 sociale huurappartementen realiseren.

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×