De feestelijke uitreiking vond plaats in Naturalis. (Foto: Stijn Zwaan)

Ruim twintig kinderen krijgen Opstapje-diploma van JES Rijnland

In Naturalis werden gistermiddag ruim twintig kinderen beloond met een diploma ter afsluiting van Opstapje, een programma van Stichting Jeugd en Samenleving Rijnland (JES). De vierjarigen ontvingen hun Opstapje-diploma uit handen van programmacoördinator Jamaa Boukhidous en wethouder Julius Terpstra, in bijzijn van ouders en verzorgers. Opstapje is een van de programma’s aangeboden door JES, en begeleidt de gezinnen twee jaar lang voor een kansrijke start in het onderwijs.

De feestelijke bijeenkomst werd in Naturalis afgesloten met een bezoek aan het museum. Ook dat is een van de aspecten waar JES zich in het programma Opstapje mee bezighoudt: gezinnen begeleiden en voorbereiden. “De kinderen en hun ouders mogen trots zijn op zichzelf. Twee jaar lang meelopen is nogal intensief. Wij, maar ook zij leren hun kinderen echt kennen. Daarbij komt heel veel taal kijken: zo proberen we de ouders echt in verbinding te brengen met de bibliotheek, lezen en ook het plezier daarvan weer terug te brengen”, aldus Boukhidous.

Opstapje
Het voorbereidende programma is gericht op gezinnen in een kwetsbare sociaaleconomische positie. Spelenderwijs bereidt het kinderen vanaf hun tweede tot vierde jaar voor op de basisschool, met als doel de ontwikkeling van kinderen te bevorderen.

Boukhidous: “De doelgroep is heel divers. Wekelijks komen we bij de gezinnen thuis, dat is erg belangrijk. Het werk dat we doen is heel preventief, dus we bereiden kinderen en gezinnen voor op de kleine stappen die gaan komen. Denk hierbij aan het aanmelden bij de peuterspeelzaal, sportverenigingen, maar ook taal- en fietslessen voor de ouders. In het traject kijken we ook met ouders naar wat een passende school is voor hun kinderen, en kunnen we ook intakegesprekken doen samen. Daarna hebben we nog nazorggesprekken waar we dan kijken hoe het loopt op school en of er nog moeilijkheden bestaan. Als dit allemaal in orde is, kunnen we de gezinnen loslaten.”

Dat is dan ook het uiteindelijke doel waar JES naartoe werkt, het opstapje geven richting een succesvol begin.

Sleutelstadverslaggever Stijn Zwaan sprak met Jamaa Boukhidous en andere aanwezigen tijdens de diploma-uitreiking.

Cultuur Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×