Jan-Willem van der Gugten. (Foto: Diego Ouwerkerk)

Sportvrijwilliger aan het woord: 'Sporting Trigon voelt als een warm bad'

Leiden kent zo’n honderd sportverenigingen. Als alles goed gaat, merken de leden vaak niet wat er allemaal bij komt kijken om een club draaiende te houden. Sport071-presentator Diego Ouwerkerk spreekt in zijn uitzendingen regelmatig met vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor hun club. Dit keer is het de beurt aan Jan-Willem van der Gugten van korfbalvereniging Sporting Trigon.

Van kleins af aan is Van der Gugten al een echte korfballer. Eerst in Oegstgeest en later bij Sporting Trigon. “Toen ik een aantal jaar gelden bij Sporting Trigon binnen kwam, voelde dat als een warm bad. Een een aantal jaar later voelt dat bad nog steeds hetzelfde.”

Van der Gugten is speler van Sporting Trigon 1 en als vrijwilliger actief binnen de korfbalvereniging. Als bestuurslid houdt hij zich voornamelijk bezig met de kantinezaken. Dat gaat van het bevoorraden van de koelkasten toe het ervoor zorgen dat iedereen een biertje of frisje krijgt.

Sport071-presentator Diego Ouwerkerk in gesprek met Jan-Willem van der Gugten.

Het ledenaantal van Sporting Trigon is door de jaren heen steeds kleiner geworden. Momenteel zijn er nog vijf seniorenteams. Maar voor die teams probeert Van der Gugten het samen met zijn vier medebestuursgenoten zo gezellig mogelijk te maken. “We zorgen er met een klein cluppie voor dat we de mensen aan de gang houden, zodat je niet alles zelf hoeft te doen. Het organiseren van feesten, er moet worden schoongemaakt en dan zijn er ook nog gesprekken met de gemeente. Vele handen maken licht werk.”

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van een sportvereniging, zo benadrukt ook Van der Gugten maar weer eens. “Het is gewoon superbelangrijk, zonder vrijwilligers kom je nergens. Omdat wij geen jeugd meer hebben, zijn er minder vrijwilligers nodig. Maar ook wij hebben ze nodig. Wij hebben bijvoorbeeld Han rondlopen. Hij regelt het meeste op de club, als deze man er niet zou zijn, zou Trigon niet bestaan.”

Renovatie
Komende zomer wordt begonnen met een renovatie van het sportcomplex aan de Cronesteinkade. De gesprekken met de gemeente en belangrijke partners zoals de buurt, de kinderopvang en hockeyclub Roomburg zijn afgerond. “Het veld gaat van de zomer op de schop”, vertelt Van der Gugten. “Bij korfbal heb je tegenwoordig kleinere velden, daar hebben wij tot nu toe nog geen gebruik van kunnen maken. Van de zomer gaat het eindelijk gebeuren. In samenwerking met hockeyclub Roomburg en de tennisvereniging zijn we tot de conclusie gekomen dat wij kleiner zijn geworden en dat de verdeling van ruimte er dus anders uit komt te zien. En dat is prima.”

Kwalijk
Sporting Trigon ligt op een A-locatie in de stad en dat levert soms ook problemen op. Er worden namelijk behoorlijk wat dingen gesloopt. “Het overkomt ons dat we op een vrijdag aankomen op de club en er veertig jongeren met glaswerk staan te feesten op het veld en dat er bloembakken zijn omgeschopt. Dat is wel erg vervelend. Gelukkig hebben we goed contact met de gemeente en politie en zijn een aantal jongeren al aangesproken. Maar het blijft een kwalijke zaak.”

Ondanks de moeilijkheden en het werk dat bij zijn rol als bestuurslid en vrijwilliger komt kijken, is Van der Gugten ook komend seizoen weer te vinden bij Sporting Trigon. Grotendeels in en rondom de kantine. “Sporting Trigon is een club waar gezelligheid hoog in het vaandel is komen te staan en waar iedereen zich thuis moet kunnen voelen. Het is gewoon superleuk. En zonder een drankje achter de bar, kun je ook niet voor de bar zitten.”

Meer weten over Sporting Trigon? Neem een kijkje op de website.

 

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×