Heidi Ochsner bij de opening van haar tentoonstelling in Sijthoff Cultuur. (Foto: Louis Smit)

Wolkunstenares Heidi Ochsner verbindt mens en kosmos

Wolkunstenares Heidi Ochsner is gefascineerd door de schoonheid van de natuur en laat dat zien op een kleine tentoonstelling in Sijthoff Cultuur. Tot en met 1 juli zijn daar onder meer vijf kersverse wandkunstwerken te zien met als titel ‘Stromen’.

Het ene heeft lichte en vrolijke kleuren en kan worden gezien als de verbeelding van een zomerdag, het andere lijkt op een luchtfoto van de Nijl. Bij weer een ander werk springen bladeren in het oog, waardoor het doet denken aan een herfsttafereel. Maar er steekt veel meer achter, zo liet zij bij de opening zaterdag merken.

“Ik wil uitdrukken dat de mens op alle niveaus is verbonden met de natuur en de kosmos. Het grote weerspiegelt zich in het kleine en andersom”, zei ze. “Wij zijn deel van een fantastisch geheel. Wij moeten vanuit verbinding leven, niet puur individueel.”

Op de vraag of ze, gezien de klimaatverandering, optimistisch is of pessimistisch, antwoordde ze: “Pessimistisch, maar juist daarom wil ik de schoonheid van de wereld laten zien. Bij alle zorgelijke ontwikkelingen doet juist alles wat we doen ertoe.”

Fluitenkruid
Ochsner werkt al zeven jaar met wol. De kleuren komen van plantenextracten. Zo is er blauw van de indigofera, geel van fluitenkruid en oranje/rood van meekrap. In het meeste werk op de tentoonstelling bij Sijthoff Cultuur is de techniek van het botanisch printen toegepast, ook wel ecoprinten genoemd. Daarbij worden de kleurstoffen uit bloemen en bladeren door hitte en onder druk in de wol opgenomen. “Vaak is het voor mijzelf ook nog een verrassing wat er tevoorschijn komt”, aldus Ochsner.

Momenteel werkt Ochsner aan een driedimensionaal kunstwerk dat geïnspireerd is op de judaspenning. De wolkunstenares heeft haar atelier in Rijswijk en exposeerde al eerder in Leiden, onlangs in het Wevershuis.

Cultuur Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×