In de stralende zon doken 427 zwemmers zondag het water van de Maresingel in. (Foto's: Emile van Aelst)

Tropische editie van Speedo Swim-in Leiden

In de stralende zon doken 427 zwemmers zondag het water van de Maresingel in. Onder de deelnemers van alle leeftijden waren zowel recreatieve als wedstrijdzwemmers. Ze maakten van de elfde Speedo Swim-in Leiden een groot zwemfeest.

Het Huigpark vormde voor de derde keer het toneel van de start en finish voor het zwemevenement van de Leidse zwemclubs ZVL-1886 en Aquamania. Alle plekken langs het water waren de hele dag bezet door toeschouwers én zwemmers.

Veel wedstrijdzwemmers ‘spaarden’ kilometers met deelname aan de 3.000 meter en een of meer 1.000 meter races. Hessel Robert (Het Y uit Amsterdam) en Jenny Schouten (MZ&PC uit Maastricht) visten zowel op ‘de drie’ als hun races over één kilometer het goud uit de singel.

De jongste wedstrijdzwemmertjes kwamen tegen elkaar uit over een afstand van 250 meter, luid aangemoedigd door het publiek langs de kant. De jongste deelnemer was de nog maar zeven jaar oude Britt van het Roosendaalse Hiëronymus. Ze zag haar deelname beloond met een bronzen medaille.

De veteranen kwamen tegen elkaar uit op de 1.000 meter vrije slag. Maar liefst zestig zogeheten ‘masters’ zwommen de 500 meter van het Huigpark tot de haven op en neer. Rob Hanou van PSV (Eindhoven) was met zijn 80 jaar de spreekwoordelijke vaandeldrager van de masters. Bij de dames was Loekie van Huissteden (1945) van ZPC Amersfoort de éminence grise.

Prestatietochten
Tussen de zwemwedstrijden door sprongen ook heel wat recreatieve zwemmers in de Maresingel. Bijna veertig recreanten zwommen de prestatietocht van 250 meter. De jongste deelnemers legden de afstand af onder begeleiding van een van hun ouders. Maar iedere sportieveling werd vanaf de Huig en Houtbrug luid toegejuicht op de laatste meters naar de finish.

Hoogtepunt van Speedo Swim-in Leiden was de prestatietocht van 1.000 meter waaraan 128 zwemmers meededen. Maar liefst vijftig enthousiastelingen meldden zich nog last minute aan om een kilometer lang de strijd aan te gaan. Borstcrawl, schoolslag, rugslag: elke zwemslag was toegestaan. En applaus was gegarandeerd, tot aan de laatste zwemmer.

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×