Hugo Langenberg maakt bekend dat Tjarda Struik burgemeester wordt. (Video: Idse Bos)

Tjarda Struik wordt de nieuwe burgemeester van Leiderdorp

De gemeenteraad van Leiderdorp heeft Tjarda Struik voorgedragen als nieuwe burgemeester. Zij volgt in november de huidige burgemeester Laila Driessen op. Driessen gaat met pensioen, zij was twaalf jaar burgemeester van Leiderdorp.

Tjarda Struik is momenteel nog raadslid namens de VVD in de gemeente Zeist. Daar zet ze zich onder andere in voor duurzaamheid, inclusiviteit en toegankelijkheid. Daarnaast is ze bekend van haar populaire socialemediakanalen, waarop ze berichten plaatst over het leven met een visuele beperking. Zelf heeft Struik slechts vijf procent zicht. Fysieke toegankelijkheid is voor haar daarom een belangrijk thema, vertelt Struik aan Sleutelstad. ”Toegankelijkheid is wat mij betreft breder dan de fysieke leefomgeving.Het gaat ook om digitale toegankelijkheid en de toegankelijkheid van onze voorzieningen”, aldus Struik.

Selectieprocedure
Er waren na het openstellen van de burgemeestersvacature negentien kandidaten die hun belangstelling kenbaar maakten bij commissaris van de Koning Jaap Smit. Hij maakte een voorselectie. Vervolgens heeft hij zijn bevindingen aan de vertrouwenscommissie van Leiderdorp voorgelegd. Die commissie, bestaande uit de zes fractievoorzitters Hugo Langenberg (Lokale Partij Leiderdorp), Olaf McDaniel (PvdA/GroenLinks), Frank van Noort (VVD), Prachee van Brandenburg (D66), Medea Hempen (CDA) en Arie Janssen (ChristenUnie-SGP), voerde gesprekken met de geselecteerde kandidaten en hebben vervolgens een aanbeveling gedaan aan de gemeenteraad op basis van de eerder vastgestelde profielschets.

Tijdens een besloten raadsvergadering was het vervolgens aan de gemeenteraad de taak om twee kandidaten voor te dragen, waarbij de raad een voorkeur aangaf voor een van beide kandidaten. ”Ik ben blij dat we als raad een juiste keuze hebben gemaakt, Laila Driessen kan met een gerust hart haar burgemeesterschap overdragen”, aldus  oorzitter van de vertrouwenscommissie Hugo Langeberg na afloop.

Laila Driessen
De vacature ontstond nadat burgemeester Laila Driessen aankondigde op haar zeventigste verjaardag, 7 november 2023, afscheid te zullen nemen als burgemeester. Op die leeftijd is een burgemeester per wet verplicht om te stoppen. Driessen werd in 2012 burgemeester van Leiderdorp, zij volgde toen Michiel Zonnevylle op. Daarvoor was Laila Driessen lang lid van de Provinciale Staten en later ook gedeputeerde voor de VVD in de provincie Noord-Holland. “Ik wil graag de raad feliciteren met de keuze voor Tjarda Struik. Ik kijk er enorm naar uit om met haar kennis te maken en van gedachten te wisselen”, vertelde Driessen tijdens de vergadering. Zij zal burgemeester blijven tot de nieuwe kroonbenoemde burgemeester in functie treedt.

Nu Tjarda Struik is voorgedragen door de gemeenteraad, zijn er nog enkele stappen te zetten totdat zij daadwerkelijk kan beginnen. De nieuwe burgemeester zal eerst nog op gesprek gaan bij de minister van Binnenlandse Zaken, om vervolgens te worden benoemd door de Koning. Daarna kan de nieuwe burgemeester beëdigd worden voor een periode van zes jaar. Die beëdiging zal door de commissaris van de Koning tijdens een openbare raadsvergadering worden uitgevoerd.

Leiderdorp Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×