Omslag van de cd Ensemble van Vlijmscherp (Cover art)

Vlijmscherp mixt hiphop en jazz op langverwachte nieuwe album met Licks & Brains

Twaalf jaar geleden traden ze voor het eerst samen op: het Leidse hiphop collectief  Vlijmscherp en de 18-koppige nu-jazzgroep Licks & Brains van Rolf Delfos. En sindsdien staan ze regelmatig samen op de planken. Een gezamenlijk album was onvermijdelijk. Ze presenteren het vrijdag 16 juni in Gebr. De Nobel. Dat het zo lang heeft geduurd is een typisch corona verhaal.

Na een crowdfunding en het schrijven van vijf nieuwe nummers stonden de mannen van Vlijmscherp en Licks & Brains klaar om in 2020 de studio in te duiken, maar door corona werden de opnames uitgesteld. In Cultuur071 vertellen ze dat alle muzikanten een homestudio regelden en los van elkaar hun instrument opnamen. Dankzij de volledig uitgeschreven arrangementen van Rolf Delfos en de editing van producer Thomas Eduard, lukte het om een volledig album op te nemen. Het resultaat is het album ‘Ensemble’ met een rijke sound.

Het is een persoonlijk album. “We schrijven wel echt vanuit onszelf”, vertelt Nick van der Vaart van Vlijmscherp. “Niet alleen maar opscheppen, zoals in veel andere hiphop. Maar zoals ons nummer Proost. Dat zegt: Geniet van elke dag, geniet van het leven.”

Live wordt het album steeds anders gespeeld. Delfos voelt tijdens optredens goed aan wanneer ergens een solo past. “Laatst zei hij opeens tijdens een optreden ‘Ga maar rappen’, toen een nummer lekker liep” vertelt Guss Overeem van Vlijmscherp. “En toen gingen we opeens live improviseren. Dat is wat samenwerken met jazz oplevert.”

 

Nick van der Vaart en Gustinn Overeem van hiphop collectief Vlijmscherp vertellen bij Cultuur071 over het ontstaan van hun nieuwe album “Ensemble” in samenwerking met Rolf Delfos en zijn jazzgroep Licks & Brains. Met muziekfragment  (Deel 1)

 

Deel 2 van het interview. Nick van der Vaart en Gustinn Overeem van hiphop collectief Vlijmscherp vertellen bij Cultuur071 over het ontstaan van hun nieuwe album “Ensemble” in samenwerking met Rolf Delfos en zijn jazzgroep Licks & Brains.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×