Stadsarcheologe Chrystel Brandenburgh toont de archeologische vondsten. (Foto: Sleutelstad)

Duizend jaar oude houten palen gevonden in binnenstad Leiden

Archeologen hebben in Leiden houten palen gevonden van meer dan duizend jaar oud. Het zijn de oudste resten van de stad die ooit zijn gevonden. Komend weekend zijn de palen te zien tijdens de Archeologiedagen bij Erfgoed Leiden.

Erfgoed Leiden en Omstreken onthulde donderdagmiddag de archeologische opgravingen die werden gedaan in de Haarlemmerstraat. De vondsten betreffen onder andere duizend jaar oude voorwerpen, die duiden op een vroege nederzetting aan de noordkant van de Stille Rijn. Eerder waren daar nog geen vondsten van bekend, wat deze opgravingen zeer speciaal maakt.

Stadsarcheologe Chrystel Brandenburgh benadrukt het belang van de opgravingen: nog niet eerder zijn er vondsten in de binnenstad gedaan die zo oud waren. Ook de voorwerpen die de archeologen aantroffen waren speciaal. Stukken hout en kledingstof zijn volgens Brandenburgh namelijk zaken die niet vaak gevonden worden, het zijn materialen die relatief snel vergaan. Deze houten palen werden gevonden op vier meter diepte. “Alleen als het diep zit blijft het bewaard. En we hebben zoveel hiervan gevonden en zoveel kunnen dateren, dat het ook heel betrouwbaar is”, zegt Brandenburgh.

Locatie
In het najaar van 2018 ontstond er tegenover C&A in de Haarlemmerstraat een grote bouwput, toen een drietal panden ruimte moest vrijmaken voor het nieuwe gebouw waar nu ZARA is gevestigd. In de drukste winkelstraat van de stad ontstond een gat, waar tussen de sloop en de bouw in veel onderzoek is gedaan door het archeologisch team.

Bezoekers van de archeologiedagen moeten zich vooraf aanmelden via www.erfgoedleiden.nl

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×