In de gemeenteraad werden donderdag de eerste reacties op de Kaderbrief gegeven. (Foto: Chris de Waard)

Stijgende lasten problematisch voor deel Leidse politiek

De komende weken buigt de Leidse gemeenteraad zich over de voorjaarsnota van de gemeente. In die Kaderbrief, zoals Leiden het noemt, staat de financiële onderbouwing van de plannen voor de komende jaren. Ook worden er keuzes gemaakt, omdat niet alles kan.

Donderdagavond begon de behandeling van die financiële stukken met de algemene beschouwingen die werden uitgesproken door de tien fractievoorzitters in de Leidse raad. En met een eerste reactie van het college door wethouder Ashley North van financiën.

Dat de lasten voor de inwoners stijgen, net als de rente op de leningen van de gemeente Leiden, is voor een aantal partijen in de Leidse gemeenteraad een punt van zorg of zelfs een no-go. Toch is dat wat er ook de komende jaren gebeurt. Leiden wil zo de forse opgaven op het gebied van bereikbaarheid en klimaat blijven aanpakken.

Beheersmaatregelen
Bang dat de gemeente in de financiële problemen komt is wethouder Ashley North van financiën vooralsnog niet. Er worden ook tal van beheersmaatregelen genomen en dat wordt  ook erkend door de externe accountant van de gemeente. Ook met strenger wordende regels van de provincie, die huidt toezicht op de gemeentefinanciën, is rekening gehouden. “We presenteren een sluitend meerjarenbeeld”, zegt North niet zonder trots.

Verliezers
Fractievoorzitter Pieter Krol van de ChristenUnie toont zich zeer kritisch. “De kloof tussen winnaars en verliezers wordt groter.” De CU-voorman vindt dat zorgelijk. “Bepalend hoe we ervoor staan is hoe we met de allerkwetsbaarsten in de stad omgaan.” Dat zijn in de ogen van zijn partij in elk geval economische dak- en thuislozen die ondanks een baan geen woning kunnen vinden. Ook vluchtelingen behoren tot die groep. “En het aantal ongedocumenteerden gaat de komende jaren groeien. Dat zie je door alleen al naar de huidige instroom te kijken”, zegt Krol die daarom in elk geval met een voorstel wil komen om opnieuw een opvanglocatie te openen voor deze groep vluchtelingen.

Chris de Waard sprak na afloop van de algemene beschouwingen met een kritische fractievoorzitter Pieter Krol van de ChristenUnie Leiden.

Chris de Waard sprak na afloop van de algemene beschouwingen ook met wethouder Ashley North van financiën. 

Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×