PvdA Leiden wil koloniale straatnamen schrappen

Het komende jaar wordt herdacht dat Nederland 150 jaar geleden de slavernij afschafte. Voor mensen uit Suriname gebeurt dat onder de naam Keti Koti, wat verbroken ketenen betekent.

De PvdA Leiden wil dat herdenkingsjaar aangrijpen om van enkele besmette straatnamen af te komen. De verouderde flats aan de Van Riebeeckhof en de J.P. Coenhof bij de Willem de Zwijgerlaan worden over enkele jaren gesloopt. “Een goed moment om de nieuwbouw van andere namen te voorzien”, vindt fractievoorzitter Marc Newsome van die partij.

De PvdA wil de komende weken ook het geld zien te regelen voor een Leids slavernijmonument. Newsome: “De wens om zo’n monument te realiseren, wordt volgens mij wel breed gedragen, maar het geld ervoor is nog niet geregeld.”

Zo’n kunstwerk om het slavernijverleden bij te herdenken is een vurige wens van de organisatie Songs of Freedom van Jacintha Groen die de Keti Koti herdenking in Leiden organiseert. Eerder beloofde ook wethouder Abelhaq Jermoumi zich in te zullen zetten voor de realisatie ervan.

Leiden Maatschappij Politiek Keti Koti


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×