Eén groot feest voor Leidenaar Jord van Weeren bij het EK in Frankrijk. (Foto: PR)

Leidenaar Jord van Weeren zet bowlen weer op de kaart

Jord van Weeren heeft het EK bowlen in Frankrijk in stijl afgesloten. De Leidenaar won met een perfecte game de finale van het Masters Event en daarmee zijn tweede gouden medaille in een week. De Leidenaar mag zich nu zowel Europees Single kampioen als Europees Kampioen Masters noemen. “Het winnen van de Masters is echt waanzinnig”, laat Frank Scheffer van Bowling Vereniging Leiden Zuid-West vanuit Frankrijk aan Sleutelstad weten.

De Europese kampioenschappen bowlen zijn zaterdag afgesloten met het Masters Event. De beste 24 spelers van het algemeen klassement kwamen nog één keer tegen elkaar in actie. De 29-jarige Jord van Weeren uit Leiden wist vier rondes winnend af te sluiten en zo won hij zijn tweede Europese titel van deze week.

In de finale nam Van Weeren het op tegen Laurynas Narusis uit Litouwen die in 2020 nog WK-goud in het Doubles Event won. De jongeling nam in de best-of-3 finale de leiding, door de eerste game te winnen met 259-248. Van Weeren liet zich daardoor echter niet van zijn stuk brengen en bowlde in de tweede game een perfect game: 12 strikes op rij. Goed voor een score van 300, tegenover 244 van Narusis. Een derde game moest de beslissing brengen. Het werd er opnieuw één van zeer hoog niveau. Van Weeren wist de finale te winnen met 277-256 en zo won hij zijn tweede Europese titel.

Historisch
Nooit eerder was het Nederlands heren bowlingteam zo succesvol op het EK bowlen. Vorig jaar werd het eerste goud gewonnen in het Team Event, dit jaar deden de mannen daar nog een schepje bovenop. In het Singles Event wist Van Weeren goud te winnen. Twee dagen later won hij samen met teamgenoot Mark Jacobs het brons in het Doubles Event. In het Trios Event haalde Nederland geen medaille, maar in het Team Event stond de ploeg van coaches Menno van den Heuvel en Ron van den Bogaard er weer en werd opnieuw een bronzen plak gewonnen. Het team bestaat naast van Weeren en Jacobs uit Mike Bergmann, Nick de Gelder, Michell Stinissen en Jeffrey van de Wakker.

Volgende week moet de Nederlandse ploeg opnieuw aantreden. Dan tijdens het Bronzen Schietspoel toernooi in Tilburg. Een week later staan de Nederlandse kampioenschappen op het programma, waarbij de heren het tegen elkaar gaan opnemen.