Zomerse gazpacho voor warme zomerdagen. (Foto: Martine van Schaik)

Koken zonder dieren: Zomerse gazpacho

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een diervriendelijke vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week een recept van fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren in Leiden.

“Deze week kookte mijn oudste zoon Thijs. En omdat het zo warm was, had hij natuurlijk niet heel veel zin om lang in de keuken staan. Met deze zomerse gazpacho zette hij zonder probleem een heerlijke maaltijd op tafel, perfect voor de warme lente- of zomerdagen.

Ingrediënten voor 4 personen
500 gram tomaten, in stukjes gesneden
½ struik bleekselderij, gesneden
2 rode paprika’s, schoongemaakt en in blokjes gesneden
1 rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
Tobasco naar smaak
1 of 2 turks brood

Als je weinig tijd hebt:
2 pakken tomatensap of tomaten-groentesap
Kant-en-klare croutons

Als je wat meer tijd hebt
2 kilo rijpe tomaten, ontveld
2 sneetjes witbrood
1 teen knoflook om brood mee in te wrijven

Bereiding
Was en snijd alle verse groente: maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in dunne halve maantjes en het loof in snippers. Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Pel en snipper de rode ui, pers of snijd de knoflookteentjes. Doe alles in 1 grote pan.

Als je meer tijd hebt: ontvel de tomaten (dompel ze zo’n 10 seconden in kokend water) en snijd in stukjes. Als je weinig tijd hebt: gebruik 2 pakken tomatensap. Doe de tomaten bij de andere groenten in de pan en pureer tot je een mooie, gladde soep hebt. Zet de gazpacho minstens 3 uur in de koelkast zodat alle smaken goed op elkaar inwerken.

Maak vlak voor het eten de croutons: rooster het witte brood en wrijf het geroosterde brood in met het knoflookteentje. Natuurlijk kan je ook kant-en-klare croutons uit de supermarkt gebruiken.

Schenk de gazpacho in grote soepkommen en laat iedereen naar smaak tobasco toevoegen. Serveer met lekker veel turks brood.

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×