Het is in Leiden op verschillende plekken verboden om vogels te voeren. (Foto: Thomas Erents)

Boete van 150 euro voor het voeren van vogels in de stad

Het is in Leiden op verschillende plekken verboden om vogels te voeren. Alweer twee jaar geleden heeft het college van burgemeester en wethouders dit verbod ingesteld voor plekken in de stad waar geregeld overlast door vogels werd gemeld zoals in parken, bij winkelcentra en in de Leidse binnenstad.

“Veel mensen vinden het fijn om vogels te voeren, maar het is niet goed voor de vogels”, licht een woordvoerder van de gemeente toe. “Brood bevat namelijk veel zout. En als vogels vaak gevoerd worden, raken zij hun natuurlijke angst voor mensen kwijt en kunnen daardoor agressief worden en bijten.” De overlast neemt daardoor snel toe met gekrijs en vogelpoep. Etensresten die blijven liggen gaan schimmelen en trekken ook andere dieren aan die overlast veroorzaken, zoals ratten. Ook kan er watervervuiling optreden als het brood in het water blijft liggen.

Het voederverbod geldt voor de hele binnenstad inclusief het water van de singels en de groenstroken naast het water. Ook is er een verbod in de Leidse parken en bij winkelcentra Kopermolen en Diamantplein. Het verbod is ook van toepassing op het Wagnerplein, Bernardkade, rotonde Dobbedreef Stevenshofdreef, Glenn Millerstraat en omstreken en Meerburgerkade.

Boete
Op het overtreden van het voederverbod staat een boete van 150 euro. Het voederverbod wordt bij de betreffende locaties aangegeven met (verbods)borden. Sleutelstad ontdekte dat deze borden op een aantal plaatsen in de stad verdwenen zijn. De gemeente laat in een reactie weten dat komende week de bebording bij de locaties wordt gecontroleerd en waar nodig in orde gemaakt.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×