Stadsbeiaardier Levina Pors bij Cultuur071 dat deze week live werd opgenomen in platenzaak Velvet. (Foto: Cor Klein)

Leidse stadsbeiaardier verzorgt lunchconcerten vanuit de stadhuistoren

Het is niet te missen, wanneer je aan het begin van een woensdagmiddag over de Leidse markt loopt. Dan verzorgt stadsbeiaardier Levina Pors haar wekelijkse carillonconcert vanuit de toren van het Leidse stadhuis.

In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt Pors dat het eigenlijk een heel oude traditie is om op marktdagen het carillon van de stad te laten klinken. “De stadsbeiaardier is de laatste die is overgebleven van de stadsmuzikanten. In vroeger tijden had je bijvoorbeeld ook een stadsorganist en een stadstrompetter.”

Pors, die ook andere carillons bespeelt, is zeer enthousiast over het klokkenspel in de Leidse stadhuistoren: “Het geluid is heel warm en sonoor, prachtig. En de plek waar ik wekelijks mag spelen, is natuurlijk ook geweldig. Hoog boven Leiden met een schitterend uitzicht over de historische stad.”

Versteken
Buiten de wekelijkse carillonbespeling op de woensdagmiddag, bespeelt Pors het carillon ook tijdens bijzondere gebeurtenissen, zoals op Bevrijdingsdag of tijdens de Kerstperiode. De andere klokkengeluiden vanuit de stadshuistoren worden verzorgd door een computer, waarvoor Pors de muziek programmeert.

“De techniek heeft in de loop der tijden een enorme evolutie doorgemaakt. Oorspronkelijk werd de muziek geprogrammeerd door middel van een muziektrommel, eigenlijk een heel grote speeldoos. Dan kroop iemand in die trommel om per muzieknoot een pinnetje in een van de gaatjes aan de binnenzijde van de trommel vast te schroeven, het zogenaamde ‘versteken’. Later kwam er een soort band, vergelijkbaar met het systeem waarvan draaiorgels gebruikmaken en nu stuurt een computer de klokken aan.”

Verzoeknummers
De stadsbeiaardier laat tijdens de uitzending van Cultuur071 weten dat het ook mogelijk is om een verzoeknummer aan te vragen. Vind je een bepaald muziekstuk, klassiek of modern, erg mooi en zou je het wel eens door de stadhuisklokken gespeeld willen horen, dan kan je dat aanvragen via leidscarillongenootschap@gmail.com.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×