Minister Karien van Gennip, Jacintha groen, burgemeester Lenferink en commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit komen aan op de Beestenmarkt. (Video/Foto's: Chris de Waard)

Indrukwekkende Keti Kotiherdenking bij Volkenkunde

De herdenkingsbijeenkomst voor de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij die vrijdagmiddag werd gehouden in de tuin van Wereldmuseum Volkenkunde was indrukwekkend en de grootste tot nu toe.

De Leidse stichting Songs of Freedom van Jacintha Groen organiseert sinds enkele jaren een openbare herdenking bij Volkenkunde. Met in dit speciale Keti Kotiherdenkingsjaar waar ook in Leiden uitgebreid bij wordt stilgestaan, indrukwekkende toespraken van onder andere Groen zelf, maar ook van burgemeester Lenferink.

Stadsdichter Zoë van de Kerkhof maakte speciaal voor de herdenking een ontroerend gedicht. Het Surinaamse ouderenkoor ‘Voor Elkaar’ uit Leiden zong enkele liederen. Voorafgaand aan het programma werden voorouders en de aarde geëerd met een plengoffer. De bijeenkomst werd afgesloten met een kranslegging.

Zaterdag was er ook in Leiden veel aandacht voor Keti Koti. Kort nadat in Amsterdam de Koning excuses had gemaakt voor het Nederlandse slavernijverleden, begon op de Beestenmarkt een uitgebreid cultureel programma met veel muziek. Bij de opening waren naast de Leidse burgemeester Lenferink, ook commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit en minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het drietal werd door Jacintha Groen bevraagd tijdens een soort mini-talkshow.

De Keti Koti herdenking op 30 juni bij Wereldmuseum Volkenkunde.

De Keti Koti viering op 1 juli op de Beestenmarkt in Leiden.

 

 

Leiden Maatschappij Keti Koti


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×