De Spanjaardsbrug gezien vanaf Leiderdorp. (Foto: Maurice Hettfleisch)

Gemeente Leiderdorp onderzoekt snellere oplossing voor verkeerssituatie Spanjaardsbrug

De gemeente Leiderdorp gaat samen met Leiden onderzoeken of het mogelijk is om de fietspoort op de Spanjaardsbrug eerder te realiseren. CDA Leiderdorp diende tijdens de raadsvergadering een motie in met dit verzoek, die op voldoende steun kon rekenen. Wethouder Herman Romeijn belooft bovendien te onderzoeken of er maatregelen genomen kunnen worden, die op korte termijn de verkeersveiligheid op het gevaarlijke verkeerspunt kunnen verbeteren.

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er ongeveer tienduizend fietsers per dag over de brug gaan. Daarmee is de Spanjaardsbrug het meest drukke punt voor fietsers van en naar Leiderdorp. Helemaal in de zomermaanden, wanneer de brug regelmatig opengaat voor pleziervaart, ontstaan er soms gevaarlijke verkeerssituaties op de brug. CDA-Fractievoorzitter Medea Hempen: “De Spanjaardsbrug is een van de gevaarlijkste verkeerspunten in Leiderdorp. Ik krijg regelmatig berichten van bezorgde bewoners over dit stuk en ik zie ook dan ook enigszins een parallel met de Rietschans.” Hempen refereert daarmee aan het gevaarlijke verkeerspunt op de kruising Touwbaan-Rietschans, waar in maart de 12-jarige Nino van der Zeeuw om het leven kwam.

Fietspoort
Om de verkeersveiligheid te verbeteren zal de Spanjaardsbrug worden afgesloten voor autoverkeer, met uitzondering van het openbaar vervoer en hulpdiensten. Daarnaast zal vanaf het kruispunt Lage Rijndijk-Sumatrastraat in Leiden tot het kruispunt Zijldijk-Vlasbaan in Leiderdorp, de weg opnieuw ingericht worden. Fietsers, voetgangers, bussen en groen krijgen hierdoor meer ruimte.

Op dit moment staat de uitvoering van de fietspoort nog gepland voor 2026. Het project is namelijk gekoppeld aan de uitvoering van de Leidse Ring Noord en die dreigt steeds verder uitgesteld te worden. In mei werd al bekend dat de uitvoering van de Leidse Ring Noord met zes maanden is vertraagd.

Het college belooft te gaan onderzoeken of de fietspoort prioriteit kan krijgen en of er op korte termijn bijvoorbeeld al een verbod op vrachtverkeer en autoverkeer kan komen. Wethouder Romeijn: ”Het college ziet deze motie als een onderstreping van het belang voor een veiligere verkeerssituatie. We delen het belang en de ambitie, maar het is zeker geen abc-tje’’.

Schets van de toekomstige fietspoort over de Spanjaardsbrug

Leiderdorp Nieuws Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×