de Baanderij in Leiderdorp
(Foto: Pim van Delft)

Gemeente Leiderdorp zet volgende stap in herontwikkeling Baanderij

De gemeenteraad van Leiderdorp heeft ingestemd met het Ontwikkelingskader Baanderij. Het kader is een uitwerking van de Gebiedsvisie Baanderij 2020, waarin de raad zijn wensen voor de toekomst van het bedrijventerrein heeft beschreven. De gemeente is hiermee weer een stapje dichter bij de herontwikkeling van het gebied.

In het kader staan de voorwaarden waaraan plannen in het gebied moeten voldoen. De volledige herontwikkeling gaat jaren duren, waardoor er ook nieuwe versies van het document noodzakelijk zullen blijven. ”Het Ontwikkelingskader is een levend document en een toekomstbeeld. We weten niet hoe de situatie er over vijf of zes jaar voorstaat, aldus Wethouder Binnendijk. Hij verving tijdens de gemeenteraad de opgestapte wethouder Bob Vastenhoud.

Verkeer
Alle raadsleden willen veranderingen aan de verkeerssituaties rondom de Baanderij. Onder andere de kruising Touwbaan – Rietschans zal opnieuw vormgegeven moeten worden. Daarnaast gaat de weg tussen de Vezelbaan, Touwbaan, Van der Marckstraat en Lijnbaan een lus worden voor eenrichtingsverkeer.

(Het toekomstige verkeersnetwerk rondom de Baanderij uit het Ontwikkelingskader)

D66 wilde via een motie het college verzoeken om de verkeersmaatregelen, waar mogelijk, eerder uit te voeren. Nog voordat de raad een keuze maakt tussen de verschillende transformatiescenario’s. D66-raadslid Hester Barendse: ”Een bereikbare en veilige Baanderij kan helpen om ontwikkelaars aan te trekken, zie het als een investering om de Baanderij aantrekkelijker te maken. Een investering niet alleen in geld, maar ook in vertrouwen bij bewoners en bedrijven.’’ De motie werd door de wethouder ontraden omdat het financieel niet haalbaar is. ”De motie kost ons miljoenen, dat geld hebben wij niet als gemeente. Hoewel er uiteraard begrip is voor de gedacht”, vertelt Wethouder Binnendijk. ”Natuurlijk zetten wij in op verkeersveiligheid en infrastructuur. Dat is ontzettend belangrijk, niet alleen voor het bedrijventerrein maar ook voor de woningen die wij daar willen realiseren.”

Woon-werkgebied
Uit het Ontwikkelingskader blijkt dat de gemeente een gemengd woon-werkgebied wil creëren aan het Meijerkwartier en het Touwkwartier. Vooral kleine bedrijven, zzp’ers en startups zullen zich daar moeten gaan vestigen. De Werkbaan zal het gebied blijven voor de hoogste milieu categorieën.

Flexibel
Deze verdeling staat nog niet helemaal vast. Door een unaniem gesteunde motie van de VVD wordt het college opgeroepen om flexibel om te gaan met deze afspraak uit het Ontwikkelingskader. VVD-raadslid Tom Groentjes: ”De eisen die nu gesteld worden maken het in het Touwkwartier onmogelijk om te starten, en zorgen op de Werkbaan dat er niets kan gebeuren. Wanneer tussen bijvoorbeeld die twee deelgebieden een deel- uitruil van functie kan worden toegestaan, kan er op beide plekken wel ontwikkeld worden.’’ Door de motie blijft het voor de gemeente mogelijk om op de Werkbaan woningen te realiseren. Wethouder Binnendijk heeft wel zijn twijfels over de uitvoerbaarheid van de motie. Er zijn namelijk strenge eisen voor woningbouw op een bedrijventerrein met milieucategorie drie, zoals de Werkbaan.

In totaal kunnen er 1.350 tot 1.850 woningen gebouwd worden in het gebied. De gemeente wil een grote mix aan sociale huur-, midden huur- en koopwoningen realiseren. Lokale winkels en voorzieningen zoals een huisartsenpost en een tandarts krijgen ook een plek op de Baanderij. Daarnaast heeft de gemeente het uitgangspunt om er minimaal één basisschool te vestigen.

Leiderdorp Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×