Aarnoud en Nienke bouwden de mooiste woonboot van Nederland. (Video en foto's: Robbert van Cleef en Riccardo De Vecchi)

Leidse ‘creatief met kurk’ woonark is mooiste woonboot Nederland

De mooiste woonboot van Nederland ligt dit jaar aan de Schelpenkade in Leiden. Eigenaren Aarnoud Monster en Nienke Middelweerd ontwierpen hun woonark Mans voor het grootste gedeelte zelf en hielden daarbij rekening met duurzaamheid. Eén dingen wisten ze zeker: ze wilden geen rechthoekige houten doos als woning. Het resultaat is volgens de jury van waterwoonplatform ‘Vlot’ een heel puur, maar ook gedurfd ontwerp.

Aarnoud en Nienke woonden eerst op een oude, knusse woonboot aan de Vliet. Toen de woonark Mans in beeld kwam besloten ze er echt wat moois van te maken. “We wilden wel wat meer ruimte en comfort, zonder het gevoel van vrijheid kwijt te raken”, legt Nienke uit. “We hebben out-of-the box gedacht en daarbij was duurzaamheid een belangrijk punt. We wilden niet dat het een rechthoekige doos zou worden.”

Mooiste
Het ontwerp dat vervolgens op tafel kwam maakten ze voor het grootste deel zelf, maar ze schakelden ook architecten in. Tijdens corona werd de boot gebouwd en inmiddels wonen Aarnoud en Nienke er anderhalf jaar en vindt een deskundige jury hun woonboot de mooiste van Nederland. “Dat komt denk ik omdat we goed hebben nagedacht over wat we wilden”, zegt Aarnoud. “Vervolgens hebben we er de tijd voor genomen en hebben we goed gekeken hoe we de boot zo goed mogelijk in de omgeving laten passen. En dat heeft de jury gezien.”

Vanaf de kade valt de woonboot niet zo op, maar vanaf het water des te meer. Wat dan vooral opvalt is de opmerkelijke vormgeving van de woonboot en de gevelbekleding van kurk. “Dat komt uit Portugal en heeft allerlei voordelen”, legt Nienke uit. “Het is algenwerend, schimmelwerend, waterafstotend en isolerend. En dat is voor een woonboot essentieel.” Toch bleek het kurk al snel ook een nadeel te hebben. “De buurtkatten vonden het een fijn om het kurk als krabpaal te gebruiken. Daar hadden we even niet bij stil gestaan.”

Creatief met kurk
De woonboot van Aarnoud en Nienke is inmiddels wel bekend bij varend Leiden. “Dagelijks horen we die Leidse rollende ‘r’ wel over de kurken gevel”, zegt Nienke. “Dan roepen ze: lekker creatief met kurk?” Het kurk bedekt vrijwel de hele boot, die verder opvalt door zijn vorm. De rechte lijnen die veel woonboten kenmerken zijn bij woonark Mans vrijwel nergens te vinden. “We wilden niet dat het een rechthoekige doos zou worden”, zegt Nienke.

De hele woonboot is verveeld in een soort ‘kavels’ die allemaal een draai kregen. Daardoor ontstond een geschakelde façade die enigszins lijkt op de bestaande bebouwing aan de Schelpenkade waar de woningen ook niet recht naast elkaar staan. “Je ziet de kavels ook op het groene dak weer terug”, legt Aarnoud uit. “En dan zie je dat de boot heel goed in de omgeving past.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×