Serafina Beugelink met haar spel Elementary
Serafine Beugelink met haar zelfbedachte spel Elementary. (Foto: Sleutelstad)

Leidse studente Natuurkunde maakt spel over elementaire deeltjes

De Leidse studente Natuurkunde Serafine Beugelink (23) heeft een nieuw, succesvol spel bedacht: Elementary. Het spel gaat over de elementaire deeltjes die zo’n grote rol spelen in de natuurkunde. Moeilijk is het niet, zegt ze, en ze hoopt zelfs dat het spel een brug kan slaan tussen alfa- en bètamensen.

Op het eerste gezicht lijkt het kaartspelletje een beetje op kwartetten, alleen staan er in plaats van dieren of Disney-figuren nu namen van de zeventien verschillende elementaire deeltjes op de kaarten. “Maar dat is dan ook het enige ingewikkelde”, zegt Beugelink. “Er staat niet voor niets op de doos dat je het vanaf veertien jaar kan spelen. Ik heb twee versies gemaakt, een versie die eigenlijk iedereen kan spelen en een ingewikkelde versie voor gevorderden.”

Het is eigenlijk toeval dat Beugelink naast haar studie nu ook ondernemer is. “Ik had een idee voor een natuurkundig spel dat ik leuk zou vinden om zelf te hebben. Met dat idee ben ik aan de slag gegaan.” Elementaire deeltjes zijn de kleinste bouwstenen van ons universum. Met zeventien elementaire deeltjes worden atomen en moleculen gemaakt. Een elementair deeltje is niet in andere deeltjes te splitsen. Voorbeelden van elementaire deeltjes zijn elektronen, neutrino’s en quarks.

Wetenschappelijk correct
“Het leuke aan het spel is dat je een spelletje kunt spelen met iets dat volledig wetenschappelijk correct is”, legt Beugelink uit. “Je hoeft als speler niet te weten wat een quark is, maar je kunt het wel spelen. Dus het maakt natuurkunde heel toegankelijk.”

Beugelink merkt dat veel mensen liever niet over natuurkunde praten omdat ze denken er toch niets van te snappen. “Sommige mensen rennen letterlijk weg, maar met dit spel krijg je mensen om de tafel. Mensen krijgen een positieve ervaring met natuurkunde, want je kunt niks fout doen.” Toen ze het liet zien aan anderen waren die ook meteen enthousiast. “Het liep totaal uit de hand. Iedereen wilde het hebben en ik werd meteen in contact gebracht met allerlei instituten voor samenwerking. Dus toen dacht, dan ga ik het maar doen.”

Samenwerking met CERN
Het gevolg is nu dat haar spel online te koop is, bij de Bruna ligt maar ook bij het bezoekerscentrum van het gerenommeerde instituut CERN in Zwitserland. “CERN is absoluut de grootste mijlpaal voor Elementary tot nu toe”, zegt Beugelink. “Dat is de deeltjesversneller in Zwitserland en ze doen onderzoek naar elementaire deeltjes, precies de deeltjes die in dit kaartspel zitten.”

Door de ontwikkeling van het spel gaat Beugelink wel een iets andere richting op met haar studie. “Ik blijf wel studeren, maar ik ga nu science and business innovation doen. Dus ik ga meer de zakelijke kant op dankzij dit project.”

Leidse studente Natuurkunde Serafine Beugelink heeft een nieuw spel bedacht.

Leiden Maatschappij Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×