Mitchell Wiegand Bruss van SVL. (Foto: Sleutelstad)

SVL: 'Gebruik restgeld energietoeslag voor isoleren woningen'

Studenten voor Leiden en D66 in de Leidse gemeenteraad willen dat het stadsbestuur geld dat is overgebleven van de energietoeslag in 2022 inzet om huurwoningen te verduurzamen. Daarnaast kan een ander potje met geld van de Rijksoverheid worden gebruikt om studenten in financiële nood beter te helpen. Beide partijen dienen hiervoor donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in.

De partijen komen met de motie een dag nadat bekend werd dat nu ook studenten met een uitwonende beurs 400 euro per jaar energietoeslag kunnen krijgen. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gaat de gift toekennen aan de studenten die er recht op hebben. De Raad van State had al een paar rechterlijke uitspraken gedaan in het voordeel van studenten en met de regeling trekt het kabinet deze weeffout nu recht. Studenten konden bij gemeenten aankloppen voor de ‘gewone’ energietoeslag, maar bleken door allerlei eisen die werden gesteld vaak buiten de boot te vallen.

“We zijn op zich blij dat minister Schouten de energietoeslag voor studenten op de agenda heeft staan”, zegt Mitchell Wiegand Bruss van Studenten voor Leiden. “Maar het is eigenlijk een halve maatregel omdat het niet de 1300 euro is die andere mensen krijgen. We zijn wel blij dat DUO het nu gaat uitkeren, maar die 400 euro gaat alleen naar studenten met een uitwonende beurs en wordt dus weer niet breed uitgekeerd.”

Grotere rol
Wiegand Bruss vindt dat de gemeente Leiden een grotere rol kan spelen bij de uitkering van de energietoeslagen aan studenten. “Want DUO heeft helaas niet echt zicht op welke studenten het geld echt nodig hebben, en de gemeente weet dat wel.” Daarom stellen de partijen voor dat de gemeente 1,26 miljoen euro aan reserves uit de energietoeslag alsnog vastlegt voor studenten. Daarnaast willen SvL en D66 nog eens 2,6 miljoen euro uit het sociale domein gaan gebruiken ‘voor het verduurzamen van verhuurde panden waar vaak mensen wonen met een smalle beurs’.

“We zien dat voor die groep in het huidige armoedebeleid in het isolatieoffensief te weinig aandacht is”, zegt Wiegand Bruss. “Dus dat geld dat nu niet is uitgekeerd aan studenten omdat ze er door allerlei regels in de bijzondere bijstand toch niet voor in aanmerking kwamen, willen we toch bij studenten houden en gebruiken voor isolatie. Dat zullen we voorstellen bij de gemeenteraad.”

Mitchell Wiegand Bruss over energietoeslag voor studenten.

 

 

 

 

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×