de kat gemaakt van metalen
Mensen mogen nog steeds een naam bedenken voor de kat. (Foto: Omroep West)

Kunstenaar Patrick Visser maakt kat van 2.000 kilo oude metalen

Als je van dichtbij kijkt zie je onder meer een nagelknipper, een remschijf en een oude bril. Maar neem je wat afstand dan zie je wat alle aan elkaar gelaste voorwerpen voorstellen: een enorme kat van ruim 2.000 kilo. “Ik gebruik alles wat ik kan lassen”, vertelt metaalkunstenaar Patrick Visser.

De grote kat arriveerde donderdag bij het asiel van Stichting Nationale Dierenzorg in Wassenaar. “Met Dierendag organiseren we hier een diergerelateerde expositie”, zegt Inez de Ligt, directeur van de stichting. “Deze kat én mijn eigen hond worden het boegbeeld van de expositie.”

De directeur van de stichting kwam er toevallig achter dat er tot in de jaren 90 kunstexposities waren in het asiel. Met, hoe kan het ook anders, dieren in de hoofdrol. “Ik werd er enthousiast van om het weer te organiseren”, vertelt De Ligt. “En het bestuur gelukkig ook. Voor het eerst sinds de jaren 90 gaan we nu van Dierendag op 4 oktober tot 1 november weer zo’n tentoonstelling organiseren. Of op z’n Frans: een festival des animaux.”Volgens De Ligt zullen er vooral veel honden en katten te zien zijn, in kunstvorm uiteraard. “Maar ik heb ook al een fantastische mus gezien van kunstenaar Vera Bruggeman.”

Metaalkunstenaar
“In onze zoektocht naar kunstenaars kwamen we metaalkunstenaar Patrick de Visser tegen”, aldus de directeur. “Ik vond het heel leuk als hij, geïnspireerd op mijn asielhond Silvester, een beeld zou maken. Maar naast mijn hond wilden we er nog een beeld bij. Als boegbeelden van de expositie. Patrick vertelde dat hij nog een kunstwerk van een groot paard had, maar helaas voor ons kwam daar net een koper voor. Toen bood Patrick aan hier op het terrein een enorme poes neer te zetten die als kunstwerk stond bij de Hermitage in Amsterdam. Dat was nog beter.”

“Ik vind beesten het mooist om te maken”, zegt Visser. “Ik zou niet zo goed weten wat ik anders moet maken. De grootte van deze kat is bepaald door de ogen”, legt hij uit. “Ik begon met het gezicht en kwam voor de ogen twee mooie glanzende jeu-de-boulesballen tegen. Nadat ik het gezicht goed had, heb ik de rest opgebouwd met allemaal andere oude metalen. Zoals oude tandwielen van een motorzaak, koppelingsplaten, oud gereedschap en allemaal kleine verrassingen, zoals de oude bril van mijn opa.”

Naamloos
En welke naam heeft de kat? “We hopen dat we daarvoor via de mail leuke suggesties ontvangen”, zegt De Ligt. “Half augustus vragen we Patrick een keuze te maken en de winnaar krijgt een heel klein kat-sculptuurtje.” De hond van de directeur reageert overigens niet bepaald enthousiast op zijn ijzeren kopie, gemaakt van fietskettingen, een nijptang, tandwielen en schroeven. “Die vindt het maar eng, maar ik vind hem erg leuk. Kijk, je kan hem zelfs over zijn koppie aaien.”

 

Cultuur Maatschappij Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×