Onafhankelijk onderzoek naar functioneren Voorschoten Voor Elkaar

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar welzijnsorganisatie Voorschoten Voor Elkaar. De gemeenteraad heeft daartoe unaniem besloten. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen.

Voorschoten Voor Elkaar (VVE) is sinds 2019 een zogenoemde ‘brede welzijnsorganisatie’ die in Voorschoten nagenoeg alles doet. Het gaat van de organisatie en subsidieverstrekking aan bijvoorbeeld buurthuizen tot aan de GGZ-zorg via de huisarts, opvoedondersteuning, ouderenwerk, ondersteuning en hulpverlening van mensen in financiële nood. Dat noemen ze nulde- en eerstelijnszorg.

De gemeenteraad wil weten waar de verantwoordelijkheid van VVE ophoudt en die van de gemeente begint. Daar is al vaker discussie over geweest binnen de gemeente. De organisatie is nu zo ingericht dat VVE min of meer autonoom kan beslissen wie welke hulp of ondersteuning krijgt en wie niet.

Kritiek
De organisatie bestaat al een hele tijd, maar in 2019 werd besloten dat Voorschoten Voor Elkaar een brede welzijnsorganisatie moest worden. Andere clubs uit het dorp gingen allemaal op in de nieuwe organisatie. Binnen Voorschoten zijn met name mensen die ingewikkelde hulpvragen neerleggen, geregeld kritisch over de ondersteuning vanuit de organisatie. Vooral omdat vrijwel alle loketten hier samenkomen en wachtlijsten lang zijn.

Eerder zei de gemeenteraad al in een motie dat het verstrekken van gemeentelijke subsidies geen taak is voor een externe organisatie en toch echt door de gemeente zelf gedaan moet worden. In het onderzoek wordt nu ook bekeken of de verantwoordelijkheden tussen de gemeente en de welzijnsorganisatie wel goed zijn verdeeld.

Evaluatie
Raadsleden in Voorschoten zeggen dat het normaal is om na een aantal jaren een evaluatie te doen. Zowel het CDA als Voorschoten Lokaal zeggen dat die er niet komt vanwege het vermoeden van misstanden. Wel willen ze weten of de organisatie werkt zoals het ooit bedoeld is. De gemeenteraad wil dat het externe onderzoek halverwege volgend jaar klaar is.

Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×