Peter van der Velden wordt op 1 september waarnemend burgemeester van Leiden. Een jaar later moet een nieuwe kroonbenoemde burgemeester het stokje van hem overnemen.

Peter van der Velden waarnemend burgemeester Leiden

De commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, benoemt Peter van der Velden per 1 september tot waarnemend burgemeester van Leiden. Een jaar later moet een nieuwe kroonbenoemde burgemeester het stokje van hem overnemen. Van der Velden is 69 jaar en woont in Breda.

Van der Velden beschikt over ruime bestuurlijke ervaring. In 2019 was hij waarnemend burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard. Daarvoor was hij in 2017 waarnemend burgemeester in Dordrecht. Vanuit die hoedanigheid was hij voorzitter van het Drechtstedenbestuur, de Drechtraad en de Veiligheidsregio.

Van 1989 tot en met 2014 was Van der Velden achtereenvolgens burgemeester van de gemeenten Nieuw-Ginneken, Rosmalen, Emmen, Bergen op Zoom en Breda. In die laatst gemeente vervulde hij het burgemeestersambt van 2004 tot 2014.

Na een gesprek met de vertrouwenscommissie over het gewenste profiel van de waarnemer heeft de commissaris van de Koning Peter van der Velden voorgesteld. Vervolgens heeft de vertrouwenscommissie hem gesproken. Rembrandt Rowaan, voorzitter van de vertrouwenscommissie: “Het was een goed gesprek. We herkennen ons in de voordracht van de commissaris en zien zijn komst met veel vertrouwen tegemoet.”

Haring
Burgemeester Lenferink reageert verheugd op de benoeming. “Ik ben daar erg blij mee. Ik ken hem natuurlijk. Het is een hele fijne collega. Ik hoop alleen wel dat hij van haring houdt, anders wordt het een moeilijke 3 oktober”, zegt Lenferink over zijn partijgenoot.

Peter van de Velden is enthousiast over Leiden en geeft aan uit te kijken naar zijn tijdelijke functie. “Leiden is een bijzondere stad met een rijke cultuur, geschiedenis en innovatief karakter. Het gesprek met de commissie verliep zeer goed en geeft mij de energie om mijn ervaring en achtergrond in dienst te stellen van Leiden. Daarbij ben ik me er zeer van bewust dat het niet eenvoudig is om deze functie in te vullen nu Leiden afscheid neemt van een voortreffelijke burgemeester.”

Kort na de bekendmaking van de naam van de waarnemend burgemeester liet deze zelf van zich horen. “Ik ben dol op haring”, was het bericht dat hij naar Leiden stuurde.

Profielschets
De procedure voor een nieuwe kroonbenoemde burgemeester voor Leiden begint in maart 2024. De vertrouwenscommissie wil daardoor vanaf oktober samen met de stad een profielschets opstellen waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen. Rowaan: “Iedere inwoner krijgt de kans om input aan te leveren. De commissie gaat ook in gesprek met organisaties en instellingen.”

Uiteindelijk stelt de vertrouwenscommissie een profielschets op die in maart 2024 in een openbare raadsvergadering wordt besproken en vastgesteld. De vertrouwenscommissie hoopt in juli 2024 de voordracht voor een nieuwe burgemeester voor te leggen aan de raad. In september is de beëdiging van de nieuwe burgemeester gepland.

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×