Polderpark Cronesteyn
Polderpark Cronesteyn. (Foto: Sleutelstad)

Groen Cronesteyn en Oud Leiden willen Cronesteyn tot monument uitroepen

Na het Plantsoen, het Van der Werfpark en de Hortus Botanicus krijgt Leiden waarschijnlijk een nieuw gemeentelijk monument: Polderpark Cronesteyn. De geschiedenis van het gebied en het aanzicht van het park zijn redenen voor de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) en Stichting Groen Cronesteyn om het polderpark deze status te willen geven. De gemeenteraad heeft vorige week al aangegeven dat zij er positief tegenover staat.

In augustus wordt het verzoek om Cronesteyn op te laten nemen als monument officieel ingediend. Dit verzoek zou al in juni aan de gemeente aangeboden worden, maar door slechte communicatie is dit toen niet doorgegaan. “Ze hebben iedereen geïnformeerd, behalve ons”, zegt Jan Jaap de Haan van Oud Leiden. Desondanks heeft het plan wel de gemeenteraad bereikt. Tijdens de laatste commissievergadering voor de zomer heeft wethouder Ashley North zich al positief uitgelaten over het verzoek.

Slotgracht
Hoewel het park nog maar veertig jaar oud is, heeft Cronesteyn een lange geschiedenis. Dit is terug te zien in de benaming van dit gebied die verwijst naar het oude kasteel Cronesteyn. Dit kasteel is in 1300 gebouwd in het zuidelijke deel van het park, maar is in 1787 definitief gesloopt. Alleen de slotgracht is nog te zien en dit water sluit nog altijd het niet te betreden grondgebied af.

Het gebied waar Cronesteyn ligt, behoorde tot 1966 nog tot de gemeente Zoeterwoude. In dit jaar is het gebied naar de gemeente Leiden gegaan en werd de grens getrokken bij de A4. De polders zijn hierna in 1975 in handen gekomen van de gemeente en in 1982 is het gebied ingericht als natuurrecreatiepark.

In de praktijk verandert de benoeming tot monument weinig voor het park. Bij een monument moeten eigenaren voor veranderingen en verbouwingen eerst een omgevingsvergunning aanvragen, maar aangezien Cronesteyn al van de gemeente is, loopt dit sowieso al via deze route. Wel kan bij eventuele toekomstige plannen voor het park beargumenteerd worden dat het huidige aanzicht niet substantieel mag veranderen.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×