Wethouder Yvonne van Delft met rechts voormalig wethouder Alexander Pechtold, namens Nationaal Atelier. (Foto: Louis Smit)

Stichting Cultuurkwartier verwelkomt de Sneeuwwitje

Stichting Cultuurkwartier Leiden heet de Sneeuwwitje van harte welkom. Voorzitter Amito Haarhuis zei dit zondag bij de onthulling van het grondig gerestaureerde schip bij het Ankerpark dat gaat fungeren als trouwlocatie en als expositieruimte van Nationaal Atelier. “Wij zijn blij dat het hier is aangemeerd, wij verwelkomen creatievelingen”, zei Haarhuis. “Het ligt weliswaar iets verder weg van wat wij het Cultuurkwartier noemen, maar het kan er gewoon bij.”

De noordwestkant van het Leidse stadscentrum is het Cultuurkwartier. Dat heeft volgens de Stichting Cultuurkwartier de hoogste cultuurdichtheid van Nederland, met tientallen culturele instellingen, creatieve broedplaatsen, kunstzinnige zelfstandigen en ondernemers. De stichting spant zich in om samenhang en samenwerking in het gebied te bevorderen en om de buitenruimte vorm te geven. Op de Sneeuwwitje zal werk te zien zijn van kunstenaars die zijn aangesloten bij online tentoonstellingsplatform Nationaal Atelier.

Wethouder Yvonne van Delft zei dat het schip als trouwlocatie deel gaat uitmaken van familiegeschiedenissen. “Ik wacht zelf al jaren op een aanzoek, dus wie weet”, aldus een lachende Van Delft. In haar portefeuille zitten behalve erfgoed en cultuur ook energietransitie en circulariteit. “Voor de opbouw van het schip gebruikte beeldhouwer Frans de Wit afvalstaal van de Grofsmederij die op deze plek was gevestigd. De Sneeuwwitje is een parel van het Singelpark.”

Aanwinst
Aanwezigen bij de onthulling noemden het schip een sierlijke aanwinst voor de Leidse wateren. Zulke en andere complimenten kon met name Emmanuel Verhagen in ontvangst nemen. Hij is de eigenaar van de Sneeuwwitje en restaureerde het schip. “Het was niet altijd gemakkelijk met de gemeente om vergunningen en andere zaken geregeld te krijgen”, zei hij. “Die ambtenaren kregen steeds andere banen. Maar na negen jaar is het gelukt en daar ben ik dolblij om.”

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×