Het Hoefijzergebouw in Oegstgeest. (Foto: Gemeente Oegstgeest)

Oegstgeest gaat extra statushouders opvangen

De gemeenteraad van Oegstgeest heeft donderdagavond unaniem ja gezegd tegen een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om maximaal zestig extra plekken voor statushouders te realiseren in en mogelijk ook bij het Hoefijzergebouw aan de Rhijngeesterstraatweg. Eerder stemde ook het college al in met de extra opvangplekken.

De raad kwam speciaal terug van reces voor de ingelaste raadsvergadering. Die was nodig, omdat het COA op 26 juni een brief stuurde met het verzoek om extra plekken. “De druk op de asielopvang is nog steeds onverminderd groot. De verhoogde instroom en de beperkte doorstroom van statushouders zorgen ervoor dat onze opvangcentra overvol zitten”, aldus de organisatie.

In het Hoefijzergebouw verzorgt het COA sinds eind 2021 opvang van 175 statushouders voor de regio. Later werd ook de tweede etage van het gebouw geschikt gemaakt voor bewoning en kwamen er nog zo’n honderd oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne bij. Door enkele ingrepen in het gebouw kan er ruimte worden gemaakt voor nog eens 38 mensen. Zo moeten er onder andere extra sanitaire voorzieningen en keukentjes in het gebouw komen.

Mocht het COA inderdaad gebruik gaan maken van de mogelijkheid om in Oegstgeest extra statushouders op te gaan vangen, dan is dat niet op heel korte termijn. Er moeten sowieso eerst vergunningen worden aangevraagd voor de verbouwing en die moet dan ook nog worden uitgevoerd. Mocht het COA meer dan 38 statushouders willen opvangen, dan moeten er voor maximaal 22 mensen flexwoningen achter het Hoefijzergebouw geplaatst worden. Alle kosten worden gedragen door het COA.

Het gebouw naast het gemeentehuis van Oegstgeest is beschikbaar tot uiterlijk 1 november 2025. Voordat die periode afloopt wil de gemeente Oegstgeest een nieuw besluit nemen over het opvangen van vluchtelingen. Daarbij wordt ingezet op een regionale opvanglocatie, zo werd vorig jaar opgetekend in het coalitieakkoord dat Progressief Oegstgeest, D66 en Hart voor Oegstgeest na de verkiezingen sloten.

Wethouder Tim van Tongeren over de opvang van extra statushouders in en om het Hoefijzergebouw in Oegstgeest.

Timing
De raadsleden vinden het prima om extra statushouders op te vangen. Wel vroegen onder meer D66 en PrO om er voor te zorgen dat er voldoende plek is voor de kinderen om naar school te kunnen en vindt Hart voor Oegstgeest het belangrijk dat de parkeerdruk in de omgeving in de gaten wordt gehouden, net als de verkeersveiligheid nu het steeds drukker wordt in het gebied.

VVD-fractievoorzitter Matthijs Huizing vindt de extra opvang prima, maar heeft wel kritiek op het proces. Die richt zich met name op het COA. “De timing is erg ongelukkig, zo vlak voor de zomervakantie. Het COA kent de gevoeligheden rond dit thema, dus waarom vragen ze het dan toch nu pas. Mensen gaan dan denken dat dat expres gebeurt.” Huizing wilde er dit keer geen halszaak van maken. “Maar het moet wel de laatste keer zijn geweest.”

Uiteindelijk stemden de aanwezige raadsfracties unaniem in met het voorstel. De enige partij die daar doorgaans niets van moet hebben, BVNL, was afwezig.

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×