Tjeerd Scheffer en Leo van Zanen hangen de jarige Rembrandt een krans om. (Foto's: Reanne van Kleef)

Krans voor 417e geboortedag Rembrandt: 'Dit móét doorgaan'

Zo’n 25 mensen verzamelden zich vrijdagavond om 23.55 uur bij de buste van Rembrandt van Rijn op de Witte Singel in Leiden. Exact vijf minuten later werd een toast uitgebracht op de jarige wereldberoemde schilder die in 1606 in Leiden het licht zag. Ook werd traditiegetrouw een krans om de nek van Rembrandt gehangen.

De middernachtelijke viering is begonnen in 2002 en wordt sindsdien elk jaar trouw voortgezet. Initiatiefnemer Tjeerd Scheffer is nog steeds van de partij en hield een korte toespraak. Over de Nachtwacht die eigenlijk een ‘dagwacht’ zou zijn en met een terugblik op de Leidse Rembrandt Dagen die vorig weekend plaatsvonden. Dichter Leo van Zanen is zeven jaar geleden bij de organisatie aangesloten en schrijft ieder jaar een speciaal Rembrandt-gedicht. Dit keer over Rembrandt’s moeder Neeltje Willemsdochter van Zuidbroek, die haar zoon op zijn negentiende naar Amsterdam zag vertrekken.

Volgend jaar staat het gezelschap weer bij het beeld op de Witte Singel. Toch voelde Scheffer de behoefte om al een beetje op de zaken vooruit te lopen. Tegen het publiek zei hij: “Als wij er ooit dood bij neervallen, dan verwacht ik dat een van jullie het overneemt. Want dit móét doorgaan.”

 

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×