Bij het bedrijf Leiden Cryogenics werd gevierd dat ruim 4,7 miljoen euro aan onderzoeksgeld was toegekend. (Foto's: Chris de Waard, video: Robbert Beurse)

Ruim 4,7 miljoen onderzoeksgeld voor Leiden Cryogenics en vijf andere techbedrijven

Zes projecten van Nederlandse technologiebedrijven ontvangen van Quantum Delta Nederland in totaal ruim 4,7 miljoen euro aan subsidies voor projecten die te maken hebben met quantumtechnologie.

Donderdagmiddag werd daar gezamenlijk bij stilgestaan tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Leiden Cryogenics. Het Leidse bedrijf is een van de ontvangers van het onderzoeksgeld. Het bedrijf van professor Giorgio Frossati is  gespecialiseerd in hoogwaardige apparatuur om dat soort metingen te kunnen doen.

Bij quantum mechanica kunnen de allerkleinste deeltjes, zoals elektronen en fotonen, in meerdere toestanden tegelijkertijd zijn. Dat kan alleen gecontroleerd gebeuren onder extreem lage temperaturen. “Daarom hebben we deze bijeenkomst hier bij Leiden Cryogenics”, zegt Freeke Heijman van Quantum Delta Nederland. “Ze zijn leider op het gebied van lage temperatuur technieken.”

Dat dat bedrijf in Leiden is gevestigd, is geen toeval. “Heike Kamerlingh Onnes heeft in Leiden meer dan honderd jaar geleden voor het eerst helium vloeibaar gemaakt. Het Kamerlingh Onnes Laboratorium is daarom ook in Leiden gevestigd”, vertelt de Leidse natuurkundige Arlette de Waard van Leiden Cryogenics.

Frossati was lang als hoogleraar experimentele natuurkunde verbonden aan de Universiteit Leiden en had 25 jaar lang het wereldrecord ‘laagste temperatuur’ op zijn naam staan. Hij werkt al sinds de jaren zeventig aan het ontwikkelen en optimaliseren van de zogenaamde mengkoelmachines die over de hele wereld worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling.

Voor de subsidie moesten de indieners aan vier criteria voldoen. De technologie moet schaalbaar zijn en het project moet economisch haalbaar zijn. Ook werd er gelet op de maatschappelijke impact en het plan zelf moest goed in elkaar zitten. Er werden achttien projectplannen ingediend, waarvan er dus zes zijn gehonoreerd.

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×