DUWO tekent een overeenkomst met drie bouwbedrijven voor de verduurzaming. (Foto: PR)

DUWO gaat panden versneld verduurzamen

DUWO gaat de komende jaren alle complexen met een E, F of G-label verduurzamen. Vandaag heeft de studentenhuisvester, die onder andere in Leiden actief is, daarvoor een overeenkomst getekend met drie bouwbedrijven.

Samen gaan ze de verduurzaming van het bestaande DUWO-bezit in een stroomversnelling brengen. Bewoners hoeven hun huis tijdens de werkzaamheden niet te verlaten. De maatregelen moeten voor de bewoners leiden tot lagere energielasten en meer woongenot. DUWO is al langer bezig met verduurzaming, maar koos daarvoor tot nu toe geplande onderhoudsmomenten. Om het proces flink te versnellen, worden voortaan ook panden aangepakt waar nu geen groot onderhoud noodzakelijk is.

Volgens Boude Stellinga, adjunct directeur Renovatie en Verduurzaming bij Duwo, is het tijd voor een programmatische aanpak. “We willen in hoog tempo alle panden met een slecht energielabel verduurzamen. De prioriteit ligt op de slechte labels, maar er wordt ook, ongeacht het label, gekeken naar complexen met hoge energielasten.” Na een uitgebreide aanbesteding- en selectieronde is DUWO nu een samenwerking aangegaan met SW Vastgoedverbetering, Coen Hagedoorn Bouw en Willems Vastgoedonderhoud. “Het zijn partijen die zich vooral op onderhoud, verduurzaming en renovatie focussen”, aldus Stellinga.

Maatwerk
Door met drie verschillende bedrijven te gaan werken, kan DUWO gelijktijdig meerdere complexen aanpakken. Er wordt begonnen met de Kazernestraat in Den Haag. De ambitie is om per jaar zo’n tien tot twintig complexen aan te pakken. De focus ligt daarbij op het reduceren van de warmtevraag door de boel goed te isoleren. Daarbij worden de panden zoveel mogelijk klaargemaakt om op een later moment over te stappen naar een duurzame energievoorziening. Het gaat wel om maatwerk. CV-ketels die er pas enkele jaren hangen, worden niet nu al vervangen door een warmtepomp.

Studieruimtes
Om voldoende schaalvoordeel te behalen en ook echt tempo te kunnen maken, gaat DUWO voor langere tijd samenwerken met de drie aangetrokken bouwbedrijven. Stellinga: “In plaats van per project aan te besteden, hebben we gekozen voor raamcontracten voor de komende drie jaar.”

Studenten kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon in hun woning blijven. “Dat zal wel wat van ze vragen, maar dat wordt goed begeleid.” DUWO belooft dat de overlast zo veel mogelijk wordt beperkt. Ook komen er zo nodig aparte studieruimtes.

Duurzaamheid Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×