De Leidse atlete Amina Maatoug haalt brons op 5 km, hier nog lopend achter de Duitse Lisa Merkel die uiteindelijk 7e wordt. (Foto: Erik van Leeuwen)

Leidse atlete Amina Maatoug wint brons op 5 km bij EK onder 23 jaar

De Leidse atlete Amina Maatoug heeft tijdens de Europese Kampioenschappen onder 23 jaar een bronzen medaille gehaald op de 5.000 meter. Later in het toernooi haalde ze de finale van de 1500 meter waarin ze zevende werd, maar wel een persoonlijk record liep van 4.11.88.

Direct na afloop van de 5 km vertelde Maatoug dat ze was blijven geloven in een kans. Ze begon voortvarend op plek drie maar moest die aanvankelijk prijsgeven. In de laatste 100 meter wist ze de derde plek te veroveren. Maatoug zegt dat ze de Britse atlete die toen nog op de derde plaats liep, zag wankelen en dat ze tegen zichzelf zei: doorlopen, keep going.  En dat leverde uiteindelijk brons op. In een tijd van 15.50.83, twee seconden langzamer dan haar beste tijd die ze in juni in Texas liep.

Een succesvol optreden in de Finse plaats Espoo afgelopen weekend voor de twintigjarige Maatoug die nog steeds voor Leiden Atletiek uitkomt, maar ook de eer hooghoudt voor haar Amerikaanse universiteit Duke University. Haar pr op de 1500 meter is ook daar een schoolrecord. Maatoug maakte vorig jaar de overstap naar Amerika en studeert en traint sindsdien aan de Duke University in North Carolina. Voor de ‘Blue Devils’ zoals het atletiekteam heet, behaalde Maatoug al mooie resultaten.

De bronzen medaille van Maatoug was een van de negen medailles die Nederland bij het EK onder 23 jaar in Espoo (Finland) behaalde.