De Watergeuzen, de windmolens van Rijnland Energie. (Foto: PR)

Eigenaren windmolens A4 krijgen niets: 'Flinke verliezen door windstille periode tijdens energiecrisis'

De eigenaren van de windmolens langs de A4 krijgen over 2022 geen rente uitgekeerd. De maakt het bestuur van de Coöperatie Rijnland Energie, waarin de particuliere eigenaren van windmolens De Watergeuzen zich verenigen, bekend. Een windstille periode tijdens de energiecrisis zorgde voor een flinke financiële tegenvaller. De organisatie laat weten onvoldoende vermogen te hebben om rente aan de investeerders uit te keren.

“Tijdens een windstille periode in de zomer van 2022 moesten we extra stroom inkopen om voldoende te kunnen leveren. Door de energiecrisis lag de inkoopprijs van die stroom hoger dan de verkoopprijs die een jaar eerder vastgezet was”, legt voorzitter Rob Boerée uit. De ‘storm’ op de energiemarkt, als gevolg van de Oekraïne-oorlog, heeft uiteindelijk geleid tot een verlies van 30.000 euro in de boeken van de coöperatie.

Het bestuur van Rijnland Energie noemt 2022 financieel gezien uitdagend en teleurstellend. De oorlog in Oekraïne had, zo zegt het, ongekende gevolgen voor de energieprijzen en raakte daarmee het windpark flink. Ondanks dat de oorlog nog in volle gang is, ziet Boerée de toekomst hoopvol tegemoet. “De kas vult zich weer doordat het meer waait en Rijnland Energie een goede prijs krijgt voor de stroom.”

Samenwerking
Rijnland Energie werd opgericht door enthousiaste inwoners. Het is een samenwerkingsverband van lokale coöperaties in Alphen aan den Rijn, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Nieuwkoop, Oegstgeest en Zoeterwoude. Die willen de invloed van burgers op zon- en windprojecten vergroten, gezamenlijke projecten uitvoeren en zo meer duurzame energie in de regio opwekken.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Oegstgeest Regio Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×