In de 3 Octoberhal worden vanaf 7 augustus asielzoekers opgevangen. (Foto: Chris de Waard)

Leiden gaat vluchtelingen langer opvangen

De locaties aan de Schipholweg en het Stationsplein in Leiden waar vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen, blijven langer in gebruik. Ook gaat Leiden vanaf volgende maand asielzoekers opvangen in de 3 Octoberhal. Daarnaast wordt er naar extra opvangmogelijkheden gekeken.

De locatie aan het Stationsplein is naar verwachting tot eind april 2024 beschikbaar, omdat de herontwikkeling vertraging oploopt. Om diezelfde reden kunnen de oorlogsvluchtelingen ook langer in het gebouw aan de Schipholweg blijven. In elk geval tot eind juni volgend jaar.

Alles bij elkaar vangt de gemeente Leiden zeshonderd Oekraïense vluchtelingen op, verdeeld over een aantal locaties. Daarnaast wonen er nog zo’n honderd vluchtelingen bij particulieren in huis en worden mogelijkheden bekeken om elders in de stad nieuwe opvanglocaties te realiseren. Ook onderzoekt Leiden samen met de regiogemeenten of er plekken zijn waar gezamenlijke opvanglocaties gerealiseerd kunnen worden.

Ook maakt Leiden afspraken met woningcorporaties over versnelde huisvesting en worden voorbereidingen getroffen om (kantoor)gebouwen in de stad om te bouwen naar woonruimtes. Zo wil de gemeente voorkomen dat de druk op de krappe Leidse woningmarkt nog verder wordt opgevoerd.

3 Octoberhal
Naast het versneld aan een woning helpen van statushouders en het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne, gaat de gemeente vanaf 7 augustus maximaal 125 asielzoekers onderbrengen in de 3 Octoberhal. Die wordt daarvoor in elk geval vier maanden beschikbaar gesteld. Sporters kunnen na de zomer terecht in het nieuwe Sportcomplex 1574.

De eerste vluchtelingen komen in de loop van augustus bij de 3 Octoberhal aan. De meesten hebben in Nederland nog geen status. Zij gaan de asielprocedure in en zijn in afwachting van het moment waarop zij zich kunnen registreren bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De hal wordt 24 uur per dag beveiligd en er komen begeleiders voor de vluchtelingen.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×