(Foto: Chris de Waard)

Voorschotense Paardendagen in aantocht, ondanks groeiende kritiek

Het centrum van Voorschoten staat in het laatste weekend van juli traditiegetrouw in het teken van paarden. Op 28, 29 en 30 juli organiseert het comité Paardenmarkt Voorschoten de jaarlijkse Paardendagen met diverse activiteiten waaronder de traditionele paardenmarkt, de kortebaandraverij en het ringsteken.

Vanuit de landelijke politiek is er al een langere tijd kritiek op paardenmarkten. Volgens de Partij voor de Dieren zijn ze ‘niet meer van deze tijd’. Ook is het welzijn van paarden volgens de partij niet altijd goed gewaarborgd. De statenfractie van de Partij voor de Dieren riep in 2017 de gemeente op om geen vergunning meer af te geven voor de traditionele paardenmarkt in het dorp.

Ook dit jaar heeft de organisatie te maken met een protocol voor de welzijn van de dieren. ”Wij zullen ons altijd blijven houden aan de wet en regelgeving vanuit de overheid. Deze regelgeving wordt wel steeds strenger, we komen bijna om van de regels”, vertelt de voorzitter van het paardenmarkt comité Jan van Leeuwen aan Sleutelstad. ”Helaas wordt er vaak geoordeeld door mensen die er nog nooit zijn wezen kijken.”

Traditie
De paardenmarkt komt voort uit de middeleeuwse jaarmarkt van Voorschoten. Deze jaarmarkt is ruim 800 jaar oud en werd door de Voorschotense bevolking gebruikt om vee en landbouwproducten te verhandelen. Sinds 1812 werd de markt jaarlijks op 28 juli gehouden. In 2017 besloot de organisatie niet meer 28 juli aan te houden, maar de paardenmarkt altijd op de laatste zaterdag van juli te organiseren. De paardenmarkt is door deze verandering onderdeel geworden van de Voorschotense Paardendagen.

Op zaterdag 29 juli begint in de ochtend de paardenmarkt in de Voorstraat. Ook is er van ’s ochtends negen uur tot het einde van de middag een jaarmarkt in de Schoolstraat, de Treubstraat en op het Treubplein. Daarnaast worden er op zaterdag allerlei kinderactiviteiten in het Berkhoutpark georganiseerd. De bijbehorende kermis staat dit jaar van woensdag 26 juli tot en met zondag 30 juli op het Burgemeester Van de Haarplein.

Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×