Statenfractie Partij voor de Dieren wil verbod paardenmarkt

5

De statenfractie van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland roept de gemeente Voorschoten op geen vergunning meer af te geven voor de traditionele paardenmarkt in het dorp.

Fractievoorzitter Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland noemt paardenmarkten niet meer van deze tijd: “Paardeneigenaren krijgen geld van de organisatoren om met hun dier naar de paardenmarkt te komen, enkel ter vermaak voor mensen. Het kan wel een traditie zijn, maar tradities houden op waar dierenleed begint.”

Het welzijn van dieren is tijdens paardenmarkten volgens de Partij voor de Dieren niet altijd goed gewaarborgd. Dat bleek volgens de partij ook weer bij de onlangs gehouden paardenmarkt in Voorschoten. “De paarden en ezels hadden geen schuilmogelijkheden, ze konden niet vrij beschikken over water en voer en zeker één paard was gewond.”

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft het gemeentebestuur van Voorschoten een brief met vragen gestuurd naar aanleiding van signalen die de partij kreeg over misstanden op de paardenmarkt. De Partij voor de Dieren wil weten of de gemeente Voorschoten überhaupt wel een vergunning voor de paardenmarkt heeft afgegeven en zo ja, onder welke voorwaarden dat is gebeurd. Ook vraagt de partij zich af of er wel de hele dag een dierenarts aanwezig was om toezicht te houden op het welzijn van de dieren.

“Uit foto’s die we kregen toegestuurd, bleek dat er zeker één gewond dier op de markt stond,” stelt Van Viegen: “Gewonde dieren horen niet thuis op een paardenmarkt. Bovendien hadden de paarden en de ook aanwezige ezels geen beschutting tegen zon en regen. Ook stonden er paarden met gecoupeerde staarten op de markt en dat is in strijd met de wet.”

De Partij voor de Dieren heeft de gemeente Voorschoten daarom in de toekomst geen vergunning meer te verlenen voor de paardenmarkt. “En als de markt toch wordt gehouden, dan op zijn minst met veel scherpere voorwaarden en beter toezicht op en handhaving van het dierenwelzijn,”zegt Van Viegen.

Burgemeester Bouvy zei vorige week desgevraagd dat het dierenwelzijn tijdens de markt wel degelijk goed in de gaten wordt gehouden. Er was volgens de burgemeester een controle van elk paard bij de toegang tot de markt en een dierenarts onderzocht de dieren zo nodig. Ook was de dierenpolitie aanwezig om toezicht te houden.

Ook voorzitter Cees Bijloos van het organiserende Comité Paardenmarkt Voorschoten denkt niet dat er veel mis was op de Voorschotense Paardenmarkt die op 29 juli werd gehouden. “Ja er liepen paarden met gecoupeerde staarten en inderdaad dat mag niet meer. Maar dit zijn dieren die al waren gecoupeerd toen het nog wel mocht. Als je zo’n verbod instelt, zijn die paarden niet ineens verdwenen.”

Dat dieren geen beschikking zouden hebben gehad over drinkwater ontkent Bijloos. “Voer krijgen ze inderdaad niet op de markt, maar in de wagen. Op de markt lopen ze er doorheen en komt er urine en ontlasting in het hooi. Dat wil je niet. Bovendien staan de paarden er maar een paar uur. De korte touwen dienen volgens de voorzitter een duidelijk doel: “Je wilt niet dat de kleinere paarden onder het touw door de markt oplopen. Bovendien gaan paarden niet liggen. Een paard dat gaat liggen, is ziek.”

 

Delen

5 reacties

 1. Herman Gallé op

  Het wordt inderdaad hoog tijd dat dit soort achterhaalde tradities worden afgeschaft. Zoals vrouwen er niet voor de mannen zijn en zwarten er niet voor de blanken zijn dieren er niet voor de mens. Laat dieren met rust en zorg dat ze kunnen leven naar hun aard en behoeften. Dit soorten markten zijn er alleen maar ter vermaak van de mens en dienen geen enkel doel wat de dieren betreft.

  • Dus een Zevendedagsadventisten partij die 3,2% van de stemmen heeft gehaald denkt de rest van Nederland te kunnen vertellen en verplichten wat ze wel en niet mogen doen. Mag ik dat eng vinden?

   • Een Leids burger op

    Voor zo’n verbod is waarschijnlijk toch geen meerderheid te vinden. Het wordt pas ècht eng als de PvdD zou gaan voorstellen om tenslotte ook De Mens maar “te verbieden” zodat er alle ongestoorde ruimte is voor Het Dier.
    .
    Maar zó beestachtig maken ze het gelukkig bij de PvdD nu ook weer niet. Nòg niet tenminste.

    • Nou, LBEtje 7 miljard homo sapiens roeien per dag 1 dier of plantensoort uit. Deze mensenplaag zit in de top van de z.g. S-curve en staat aan de rand van zelf verdelging door zijn eigen “intelligentie”, roofbouw, voortplantingsdrift en ongebreideld consumentisme. De PvdD hoeft hiervoor niets te doen. Prima geregeld door Moeder Natuur die de mensheid helemaal niet nodig heeft. PvdD heeft een punt, de massa mensen geeft veel stress bij de dieren op een kluitje en vastgebonden. Laat ze vrij in een wei lopen en het van de natuur vervreemde volk zich er dan aan vergapen. Na een verbod op het circus, nu maar eens de paardenmarkt aanpakken. Laten we zeggen een stuk diervriendelijker maken als eerste stap.

 2. John Verbiest op

  https://www.varkensinnood.nl/stop-financiering-dierenleed
  3035
  https://www.change.org/p/aan-de-leden-van-de-tweede-kamer-dierenrechten-zijn-levensrechten/fbog/543722465?recruiter=543722465&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=share_petition&utm_term=share_for_starters_page
  1947
  https://secure.avaaz.org/nl/stop_de_stalbranden/?pv=81&rc=fb
  5751
  http://www.petitie24.nl/petitie/1136/maatregelen-om-een-einde-te-maken-aan-stalbranden
  4112
  https://www.varkensinnood.nl/beroepsverbod-straathof
  49542
  http://www.thepetitionsite.com/nl-nl/403/312/445/tell-the-netherlands-government-to-ban-mega-stalls/?taf_id=40230867&cid=fb_na
  1414
  https://dankvoorstank.petities.nl/
  923
  https://help.four-paws.org/nl-NL/stop-het-vergassen-van-miljoenen-kippen?refsid=2287083
  23759
  https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/nvwa/e-mailactie/
  6829
  18-8-2017; 97.312
  Overzicht van alle lopende petities tegen megastallen en dierenleed met de huidige stand van het aantal handtekeningen. Blijven tekenen delen en/of verspreiden want iedere petitie dient een eigen doel maar allemaal zijn ze voor dierenwelzijn én volksgezondheid!
  Den Haag zal weten dat we dit beleid niet langer accepteren! Alleen drastische wijziging van de dierenwelzijnswetten, (mega)stallenbeleid én de bescherming van onze volksgezondheid door N.V.W.A. onder het ministerie van V.W.S. zal aan onze groeiende burgerstrijd een eind maken!
  De corrupte gewetenloze intensieve veehouderij staat op de rand van de afgrond, laten we samen het laatste duwtje geven…….!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline