Paarden op de Voorschotense Paardenmarkt stonden vast met korte touwen. Volgens de organisatie logisch, omdat ze anders de markt oplopen. (Foto: Emile van Aelst).

Statenfractie Partij voor de Dieren wil verbod paardenmarkt

De statenfractie van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland roept de gemeente Voorschoten op geen vergunning meer af te geven voor de traditionele paardenmarkt in het dorp.

Fractievoorzitter Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland noemt paardenmarkten niet meer van deze tijd: “Paardeneigenaren krijgen geld van de organisatoren om met hun dier naar de paardenmarkt te komen, enkel ter vermaak voor mensen. Het kan wel een traditie zijn, maar tradities houden op waar dierenleed begint.”

Het welzijn van dieren is tijdens paardenmarkten volgens de Partij voor de Dieren niet altijd goed gewaarborgd. Dat bleek volgens de partij ook weer bij de onlangs gehouden paardenmarkt in Voorschoten. “De paarden en ezels hadden geen schuilmogelijkheden, ze konden niet vrij beschikken over water en voer en zeker één paard was gewond.”

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft het gemeentebestuur van Voorschoten een brief met vragen gestuurd naar aanleiding van signalen die de partij kreeg over misstanden op de paardenmarkt. De Partij voor de Dieren wil weten of de gemeente Voorschoten überhaupt wel een vergunning voor de paardenmarkt heeft afgegeven en zo ja, onder welke voorwaarden dat is gebeurd. Ook vraagt de partij zich af of er wel de hele dag een dierenarts aanwezig was om toezicht te houden op het welzijn van de dieren.

“Uit foto’s die we kregen toegestuurd, bleek dat er zeker één gewond dier op de markt stond,” stelt Van Viegen: “Gewonde dieren horen niet thuis op een paardenmarkt. Bovendien hadden de paarden en de ook aanwezige ezels geen beschutting tegen zon en regen. Ook stonden er paarden met gecoupeerde staarten op de markt en dat is in strijd met de wet.”

De Partij voor de Dieren heeft de gemeente Voorschoten daarom in de toekomst geen vergunning meer te verlenen voor de paardenmarkt. “En als de markt toch wordt gehouden, dan op zijn minst met veel scherpere voorwaarden en beter toezicht op en handhaving van het dierenwelzijn,”zegt Van Viegen.

Burgemeester Bouvy zei vorige week desgevraagd dat het dierenwelzijn tijdens de markt wel degelijk goed in de gaten wordt gehouden. Er was volgens de burgemeester een controle van elk paard bij de toegang tot de markt en een dierenarts onderzocht de dieren zo nodig. Ook was de dierenpolitie aanwezig om toezicht te houden.

Ook voorzitter Cees Bijloos van het organiserende Comité Paardenmarkt Voorschoten denkt niet dat er veel mis was op de Voorschotense Paardenmarkt die op 29 juli werd gehouden. “Ja er liepen paarden met gecoupeerde staarten en inderdaad dat mag niet meer. Maar dit zijn dieren die al waren gecoupeerd toen het nog wel mocht. Als je zo’n verbod instelt, zijn die paarden niet ineens verdwenen.”

Dat dieren geen beschikking zouden hebben gehad over drinkwater ontkent Bijloos. “Voer krijgen ze inderdaad niet op de markt, maar in de wagen. Op de markt lopen ze er doorheen en komt er urine en ontlasting in het hooi. Dat wil je niet. Bovendien staan de paarden er maar een paar uur. De korte touwen dienen volgens de voorzitter een duidelijk doel: “Je wilt niet dat de kleinere paarden onder het touw door de markt oplopen. Bovendien gaan paarden niet liggen. Een paard dat gaat liggen, is ziek.”

 

Politiek Voorschoten paardenmarkt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×